Syriza vant valget i Hellas, men mangler ett eller to mandater på flertall i nasjonalforsamlingen. Dermed må partileder Alexis Tsipras innen tre dager finne en koalisjonspartner.

Til jublende tilhengere lovte en storfornøyd Tsipras sent søndag kveld at fem år med ydmykelse og lidelser påført grekerne av internasjonale kreditorer nå er over.

– Hellas legger bak seg katastrofal sparepolitikk, Hellas legger bak seg frykt og autoritære holdninger, vi legger bak oss fem år med ydmykelser og lidelse, sa han til tusener av tilhengere som hadde samlet seg i Aten.

Da 99 prosent av stemmene var talt opp natt til mandag, hadde Syriza 36,3 prosent av stemmene, men lå bare an til 149, eller muligens 150, av nasjonalforsamlingens 300 mandater.

Tre dagers frist

Med 151 mandater kunne Syriza styrt alene, men nå har han tre dager på seg til å finne en koalisjonspartner om han skal klare å danne regjering.

Syriza lå 8,5 prosentpoeng foran det konservative partiet Nytt demokrati til den sittende statsministeren Antonis Samaras, som hadde 27,8 prosent og lå an til 76 mandater, mens det nynazistiske parti Gyllen Daggry lå på tredjeplass med 6,3 prosent og utsikt til 17 mandater.

Allerede mandag starter Tsipras sonderingene med de andre partiene han kunne tenkes å danne regjering med. Da møter han det lille høyrepopulistiske Uavhengige grekere, som i likhet med Syriza er imot kriseavtalen med EU.

Om Tsipras ikke greier å danne regjering, går turen videre til det nest største partiet, og deretter til det tredje største, nynazistene. Alternativt kan han velge å utlyse nyvalg.

To aktuelle partier

Foruten Uavhengige grekere, er det iallfall ett parti til som Syriza i teorien kan ha nok til felles med til å kunne danne en koalisjon, men begge de to partiene nekter å være med i en koalisjon der den andre er med.

To Potami (Elva) er et nydannet proeuropeisk sentrumsparti som framstiller seg selv som den sunne fornuftens parti.

To Potami-leder Stavros Theodorakis er enig med Syriza i at den enorme utenlandsgjelda må reforhandles, men ikke dersom det setter medlemskapet i eurosonen i fare. To Potami er på fjerde plass med 6 prosent og ligger an til 16 mandater.

Den andre mulige koalisjonspartneren er det høyrepopulistiske Uavhengige grekere (ANEL), et nasjonalistisk parti som brøt ut av Nytt demokrati i protest mot de tøffe kravene om nedskjæringer fra EU.

Det partiet som kunne ligge nærmest Syriza, kommunistpartiet KKE, har gjort det klart at de ikke vil inn i regjering med Syriza. KKE er i utgangspunktet imot gresk medlemskap i EU, noe Tsipras ikke er.

Slitne og lei

Syrizas seier er resultatet av at de greske velgerne er slitne og lei av kuttpolitikken som EU sammen med IMF og Den europeiske sentralbanken har pålagt landet.

Syriza gikk til valg på delvis å reforhandle og delvis slette Hellas' gjeld til IMF, EU og ESB, troikaen som Hellas har fått 240 milliarder euro i kriselån fra i bytte mot drastiske reformer og nedskjæringer.

Den sittende konservative statsministeren Antonis Samaras, som leder Nytt demokrati, har i likhet med EU-ledere advart mot hva som vil skje hvis Hellas ikke holder seg til gjeldsavtalen. Men advarslene gjorde ikke inntrykk på velgerne, og Samaras måtte søndag kveld innrømme nederlag og gratulere Tsipras med seieren.

Tsipras lover at Hellas skal beholde euroen og har den siste tiden tonet ned noe av den skarpe retorikken han er kjent for.

Men han krever fortsatt at de strengeste innstrammingstiltakene må bort, det vil si at minimumslønnen må opp, strømpriser må ned for fattige familier, eiendomsskatten må ned og kutt i pensjoner og lønninger til offentlig ansatte må reverseres.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Syriza klarer ikke flertall alene
 

Den greske megleren  

Tyskland avviser gjeldskutt