USAs president Barack Obama sier at han ser på alle muligheter for sanksjoner overfor Russland, unntatt militær konfrontasjon. Det skriver Financial Times mandag.

Obama fremholdt i en tale i New Delhi søndag at det helt klart var russisk oppbakking, utstyr og finansiering av lørdagens angrep fra separatistiske opprørere mot den sør-ukrainske byen Mariupol.

- Jeg vil se på alle ytterligere tilgjengelige tiltak, med unntak for militær konfrontasjon, for å ta tak i denne saken, sier Obama.

Samtidig med at Obama holdt sin tale, holdt Ukrainas president Petro Porosjenko et møte med regjeringens sikkerhetsråd, og oppfordret det internasjonale samfunn til å øke presset på Russland.

Til tross for den kraftige språkbruken fra Det hvite hus, er det ifølge FT usikkert om EU, som er Obama-administrasjonens viktigste allierte i Russland-politikken - er klar til å følge opp.

Ifølge EU-diplomater er medlemslandenes delt når det gjelder spørsmålet om ytterligere sanksjoner. Det er innkalt til et ekstraordinært utenriksministermøte i EU torsdag.

Enkelte diplomater har vegret seg mot et ekstraordinært møte, som følge av frykt for at det ikke skal føre til særlig mer enn en ytterligere fordømmelse av angrepene på Mariupol.

- Å sammenkalle det kun for å vedta nok en erklæring, gir ingen mening, sier en polsk diplomat til avisen.

EU-presidenten Donald Tusk er blant dem som er skeptiske til et hastemøte uten at det «leveres», og han uttalte på twitter at Mariupol viser at «avspenning oppmuntrer aggressoren».

Utover mandagen kommer det signaler om at også EU vil utvide sanksjonene. EU ventes å øke antallet personer som blir omfattet av sanksjonene knyttet til Ukraina-situasjonen.

Det sier Latvias president Andris Berzins i et intervju mandag, ifølge Bloomberg News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.