Som ventet vant det venstreradikale og EU-fiendtlige partiet Syriza valget i Hellas. Mandag morgen ser økonomer derfor ikke for seg store reaksjoner i markedet her hjemme.

- Men det kan ha en effekt på euro, og da kan igjen påvirke kronen, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til TDN Finans.

Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom Handelsbanken Capital Markets, viser i sin morgenrapport til at forhandlinger gjenstår, og at det vil ta noe tid for finansmarkedene å fordøye utfallet.

- Foreløpig ser det da ut til at markedet tar dette ganske så med ro, skriver han.

Som ventet

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank er enig i at utfallet var som ventet.

- Situasjonen blir ikke tilspisset umiddelbart, sier han til TDN Finans.

Sjeføkonomen viser til at man vil finne løsninger som uansett er mer ubehagelige for Hellas enn for resten av verden.

- Og det er resten av verden som er viktig for Oslo Børs - ikke Hellas, sier Andreassen.

Må finne koalisjonspartner

Syriza manglet to mandater for å danne flertall i nasjonalforsamlingen, og dermed må partileder Alexis Tsipras finne en koalisjonspartner.

På forhånd har det blitt advart mot at konkurs kan være utfallet dersom partiet, som gikk til valg på å skulle reforhandle landets enorme gjeld og reversere kutt og økonomiske reformer, kommer til makten. Markedsaktører har den siste tiden ikke minst pekt på ny uro rundt rundt Hellas` forhold til euroen.

- Ufordringen for Tsipras blir nå å følge opp valgløftene (...). Det hører med til historien at Tsipras i forkant av helgens valg modererte seg en del i forhold til de mer konfronterende uttalelsene han hadde kommet med tidligere, skriver Gonsholt Hov i sin rapport.

Euro-svekkelse

Euro handles mandag morgen nær et nytt, 11-års bunnivå idet den svekkes for tredje dag på rad.

Bloomberg News viser til at Syriza-leder Tsipras sier at perioden med ettergivelse overfor utenlandske krav om budsjettinnstramminger er over.

Mye av eurosvekkelsen kom riktignok på fredag, etter at den europeiske sentralbanken (ECB) dagen før annonserte at den skal kjøpe opp gjeld for 60 milliarder euro hver måned, understreker seniorøkonom Aamdal i DNB Markets.

- Nå har den styrket seg litt igjen, særlig etter at det ble kjent at Syriza ikke får rent flertall. Om det er det som er bakgrunnen er vanskelig å si, sier han til TDN Finans.

Asia-fall

Børsene i Asia faller mandag som følge av økt usikkerhet i markedet etter at Syriza har vunnet valget i Hellas. Syriza har ikke fått flertall i nasjonalforsamlingen og trenger en koalisjonspartner.

- Utfallet av det greske valget øker usikkerheten blant investorer i fremvoksende økonomier. Oljeprodusenter er også under press ettersom oljeprisen ser ut til å fortsette nedover, sier forvalter Dwianto Oktory i PT MNC Asset Management til Bloomberg News.

- Risikosentimentet vil trolig forbli sårbart, mens markedet følger nøye med på det endelige resultatet av det greske valget og uttalelsene til lederen for Syriza, sier valutastrateg Dennis Tan i Barclays til Financial Times.

Les også: Hellas´ nye statsminister brøt med tradisjonell ed


Hyller John Knight
Derfor er deflasjon så skremmende
Dette er markedets tre dyreste boliger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.