Fellesnevneren er motstand mot krisepakker og sparetiltak.

Fra Storbritannia til Spania og Portugal blir valgskredet til Syriza hyllet som et bevis på at det finnes et alternativ til de tøffe budsjettkuttene og sparetiltakene som europeiske land har vært gjennom.

– Grekerne kommer til å få en sann gresk statsminister, ikke en av Angela Merkels løpegutter, sier lederen for den spanske bevegelsen Podemos, Pablo Iglesias.

Den venstreorienterte Podemos-bevegelsen er i ferd med å få et favorittstempel foran det spanske valget i november og har som mål å sikre seg absolutt flertall i nasjonalforsamlingen.

– Slag i EUs ansikt

Også høyreorienterte partier, som euroskeptiske UKIP i Storbritannia og Nasjonal front i Frankrike, hyller Syrizas valgseier.

– Dette er et desperat rom om hjelp fra det greske folket, der millioner er blitt fattige som følge av euroeksperimentet, sier UKIP-leder Nigel Farage.

Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen omtaler det greske valgresultatet som «et monstrøst, demokratisk slag i ansiktet på EU av det greske folket».

Overmodent signal

Italienske partier som er imot de økonomiske krisetiltakene, mener det greske valgresultatet er et overmodent signal om at sparepolitikken ikke virker.

Også Italias utenriksminister Paolo Gentiloni mener at valgresultatet i Hellas kan gi EU en dytt mot mer fleksible løsninger i budsjett- og økonomisaker.

– I månedsvis har det pågått en dragkamp mellom sparing og fleksibilitet, uttalte han til italiensk radio mandag.

– Det er ingen tvil om at det greske resultatet styrker Italias krav om mer fleksibilitet i økonomien, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.