Edsavleggelsen fant sted få timer etter at venstrepartiet Syriza inngikk en avtale med høyrepartiet Uavhengige grekere om å danne en samarbeidsregjering som skal presenteres tirsdag.

Under seremonien i presidentpalasset brøt Tsipras med tradisjonen og avla en borgerlig istedenfor en religiøs ed. Ikledd blå jakke og hvit skjorte – og som vanlig uten slips – lovet Tsipras å «alltid tjene det greske folks interesser».

– Vi har en oppoverbakke foran oss, sa Tsipras til president Karolos Papoulias rett før han ble tatt i ed.

Da hadde Syriza-lederen alt gitt beskjed til Hellas' erkebiskop Ieronymos om at han ikke ville følge tradisjonen med å avlegge statsministereden på en bibel og bli velsignet med basilikum og vievann.

Venstreradikale Syriza fikk 36,4 prosent av stemmene og 149 av nasjonalforsamlingens mandater under valget søndag. Partiet manglet dermed to mandager for å få flertall alene i nasjonalforsamlingen.

Med Uavhengige grekeres 4,8 prosents oppslutning og 13 av i alt 300 mandater, får den nye regjeringen et flertall på 162 seter. De to partiene på hver sin fløy i gresk politikk, har få ting til felles bortsett fra motstanden mot vilkårene i kriseavtalen med EU. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.