Det er ikke bare kampene på bakken i Ukraina som intensiveres. Også konfrontasjonen mellom Russland og Vesten tilspisset seg enda et hakk mandag.

I en tale til russiske studenter i St. Petersburg spurte Russlands president Vladimir Putin hvem det egentlig er som kjemper i Ukraina. Han svarte selv på spørsmålet:

– Det er offisielle militærdivisjoner, men i stor grad er det såkalte frivillige nasjonalistbataljoner. Dette er ikke engang en hær, men en utenlandsk legion. I dette tilfellet er det en utenlandsk NATO-legion.

– Russiske soldater

Det tok ikke mange timene før svaret kom fra NATO etter et krisemøte i NATO-Ukraina-kommisjonen.

– Uttalelsen om at det er en NATO-legion i Ukraina er bare tull. Det er ingen NATO-legion. De utenlandske styrkene i Ukraina er russiske, sier Stoltenberg.

Russland må respektere våpenhvilen i Ukraina og bruke sin innflytelse overfor separatistene til å få også dem til å gjøre det, understreker han.

Stoltenberg skulle senere mandag diskutere Ukraina-krisen med EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Blusset opp

Etter en relativt rolig periode har kampene i Øst-Ukraina blusset opp igjen. Regjeringen har erklært unntakstilstand i de to krigsherjede fylkene Donetsk og Luhansk.

Lørdag ble 30 mennesker drept og nesten 100 såret i et grusomt rakettangrep i Mariupol. Ifølge regjeringen i Kiev var det separatistene som sto bak angrepet, som kom bare dager etter at et angrep mot en buss i Donetsk tok 13 menneskeliv.

Krigen har kostet minst 5.000 mennesker livet og drevet over én million på flukt fra sine hjem.

Nye sanksjoner?

Vesten mener Russland støtter opprørerne i Ukraina militært og har allerede vedtatt flere runder med sanksjoner. De nye kampene har fått USA og EU til å true med nye straffetiltak.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier ingen roper etter nye sanksjoner nå, men legger til:

– Men selvsagt vil et angrep eller en bred offensiv mot Mariupol være en kvalitativ endring i situasjonen som vi vil måtte reagere på.

EUs utenriksministere drøfter situasjonen på et møte torsdag.

President Barack Obama sier USA vurderer alle muligheter med unntak av militær inngripen for å isolere Russland.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier økt økonomisk press mot landet vil være «destruktivt, uberettiget og kortsiktig».

– Ingen løsning

Våpenhvilen for Øst-Ukraina som ble forhandlet fram i Minsk sist høst, blir stadig brutt fordi den ikke staker ut noen vei mot en løsning på konflikten, mener Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

– Minsk-prosessen er bare en våpenhvile og separasjon av militære styrker. Den dreier seg ikke om hvordan en fremtidig løsning av konflikten kan være, det er svakheten, sier Jagland til NTB.

– Det er nå ingen forhandlinger eller ideer om hvordan en løsning for Øst-Ukraina kan bli. Dermed posisjonerer alle seg, og våpenhvilen blir brutt gang på gang. Alle ser at en fremtidig løsning må bygge på at Øst-Ukraina må være en del av Ukraina, men da basert på en sterk desentralisering av makt, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.