Det var knyttet stor spenning til utnevnelsen av finansminister, fordi ministeren får ansvar for å gjennomføre Syrizas ambisiøse planer om å reforhandle Hellas' lånevilkår hos den såkalte troikaen, EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Varoufakis anses som en radikal økonom, og han har tidligere kalt innstrammingstiltak for «økonomisk waterboarding», ifølge The Guardian. Waterboarding er en torturmetode.

Regjeringen er klar

Statsminister Alexis Tsipras presenterte den nye samarbeidsregjeringen mellom Syriza og høyrepartiet Uavhengige grekere tirsdag.

Blant de andre ministrene fra venstrepartiet Syriza er arbeidsminister Panous Skourletis, økonomiminister George Stathakis (med ansvar for infrastruktur og turisme) og visestatsminister Yiannis Dragasakis, ifølge MarcoPolis.

Nikos Kotzias, som er en av mange akademikere i den nye regjeringen, blir ny utenriksminister. Han får med seg Nikos Hountis som Europaminister.

Lederen for Uavhengige grekere Panos Kammenos blir landets nye forsvarsminister.

Sammen mot låneavtalen

Kammenos stiftet partiet i 2002, etter å ha blitt utvist fra det konservative partiet Nytt demokrati. Uavhengige grekere mener låneavtalen som ble inngått med troikaen var ulovlig, og at det bør igangsettes etterforskning av ministrene som inngikk avtalen.

Ellers har partiet lite til felles med regjeringskollega Syriza. Uavhengige grekere motsetter seg en flerkulturell utvikling i Hellas, og ønsker å begrense innvandringen. De ønsker også et mer ortodokst kristent utdanningssystem i landet.

I tillegg til de politiske uenighetene, frykter enkelte at Kammenos' ofte kontroversielle uttalelser kan bli en utfordring for regjeringssamarbeidet. Ifølge AFP tyr han gjerne til konspirasjonsteorier for å forklare Hellas' økonomiske uføre. Han har også anklaget greske sosialister for terrorvirksomhet i hjemlandet.

Den siste tiden har han imidlertid rettet mest skyts mot Tyskland, som har vært pådriver for innstrammingspolitikken den nye regjeringen motsetter seg. Tyskland behandler andre europeiske land «som elskerinner», ifølge Kammenos. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.