Apple-analytikere har lenge ment at Apple burde kjøpe den elektriske bilprodusenten Tesla. Teslas konsernsjef Elon Musk bekreftet ifjor han hadde hatt «samtaler» med Apple, men sa det var «usannsynlig» at han ville selge selskapet.

Det asiatiske selskapet som produserer Apples produkter gjør seg klar til å starte egen produksjon av elektriske biler.

Apples hoffprodusent

Det første Tim Cook gjorde da han fikk ansvaret for produksjon og logistikk hos Apple var å sette seg på flyet til Asia. Han etablerte et tett samarbeid med Hon Hai Precision Industry og grunnlegger Terry Gou på slutten av 1990-tallet.

Dette samarbeidet har vært lukrativt for begge parter. Hon Hai har vært hoffprodusent for Apples mest avanserte produkter – fra de første Ipod-spillerne til dagens Iphone-modeller. Selskapet har over 1,3 millioner ansatte – de fleste ved fabrikker i Kina.

Hon Hai har hatt tosifret omsetningsvekst de siste månedene på grunn av suksessen med Apples Iphone 6-modeller. Dette er også en risiko; Apple har begynt å sette ut produksjonen til andre selskaper som har kopiert Hon Hais produksjonsmodell, blant andre Pegatron.

– Hon Hai har kontraktsfestet produksjon av mellom 70 og 80 prosent av Apples Iphone og Ipad-modeller, ifølge analytiker Kylie Huang hos Daiwa Capital Markets.

For hele fjoråret fikk Hon Hai en omsetning på 134 milliarder dollar. Rundt halvparten av omsetningen kommer fra Apple. Gou ønsker å redusere avhengigheten av Apple, selv om ordreinngangen aldri har vært høyere.

Apple-rekord

Apple har lagt bak seg et rekordkvartal. For første gang passerte omsetningen 60 milliarder dollar, det er aldri solgt flere Iphone-enheter og Kina har gått forbi USA som det største Iphone-markedet.

– Det er fortsatt store muligheter for vekst i Kina. Apples markedsandel er fortsatt ensifret. Dette er et marked som har vært dominert av Android og billige telefoner, sier senioranalytiker Will Power hos Robert W. Baird til CNBC.

Apple-sjef Tim Cook holder opp en Iphone 6 som produseres av Hon Hai Precision Industry. Foto: Justin Sullivan, AFP/NTB Scanpix
Apple-sjef Tim Cook holder opp en Iphone 6 som produseres av Hon Hai Precision Industry. Foto: Justin Sullivan, AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
Hon Hai-konkurrenten Pegatron har fått nye ordrer de siste månedene fra Apple for å produsere Iphone 6-modeller. Apple ønsker ikke å bli for avhengig av en underleverandør. Dette gjør at Hon Hai har havnet i en sårbar situasjon, da rundt halvparten av omsetningen er fra Apple.

Hon Hai tror det skal være mulig å overføre den samme produksjonsteknologien fra elektronikk til masseproduksjon av elektriske biler.

– Vi skal bygge elektriske biler og våre biler skal bli svært rimelige – rundt 15.000 dollar (115.000 kroner). Dette er viktig teknologi for de neste ti til 20 årene og vi skal foreta store investeringer. Investeringene av biler som bruker alternativ energi er helt i startfasen, sa Gou ifjor.

Hon Hai har de siste månedene foretatt en rekke oppkjøp som tyder på at de vil satse for fullt på produksjon av elektriske biler. Et datterselskap fikk nylig en betydelig ordre fra «en amerikansk elbilprodusent» – etter all sannsynlighet Tesla.

Står bak industrirevolusjon

Det er ikke kjent hvilken strategi Gou vil benytte. Frem til nå har selskapet i liten grad produsert produkter under egne merkenavn – for å unngå å konkurrere direkte med kundene. Hon Hai har revolusjonert måten elektronikk produseres på de siste 15 årene. Kjente merkenavn som HP, Dell, Sony og Microsoft benytter Hon Hais fabrikker for produksjon av datamaskiner, spillkonsoller, nettbrett og smarttelefoner.

Elektriske biler kan produseres på tilsvarende måte.

«Hvis selskapet begynner å produsere biler på kontrakt kan dette føre til store endringer på den tradisjonelle måten biler er bygd og priset. Det antas at Hon Hai ikke bare er i samtaler med Tesla, men også kinesiske elbilprodusenter. En full satsing på bilproduksjon er svært viktig for Hon Hai», skriver det japanske næringslivstidsskriftet Nikkei Weekly i siste utgave.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.