Japan har i flere årtier slitt med økonomisk stagnasjon, og regjeringen forsøker med sin ambisiøse «Abenomics-politikk» å få fart på økonomien.

En av hovedårsakene til at Japan i mange år har vært i en økonomisk hengemyr er imidlertid lave fødselstall og en raskt aldrende befolkning.

Japans innbyggertall nådde en topp på i overkant av 128 millioner i 2010 (nå 127 millioner), og estimater viser at innen 2050 kan det ha falt til under 100 millioner.

En undersøkelse fra 2012 viste at befolkningen vil krympe til en tredjedel i løpet av dette århundret.

Myndighetene har derfor lenge blitt kritisert for at det ikke gjør noe med de grunnleggende årsakene.

Undersøkelse

Nå ønsker imidlertid regjeringen i Japan også å snu den demografiske utviklingen.

Regjeringen har derfor foretatt en undersøkelse der 3.000 menn og kvinner er intervjuet om deres sexliv, skriver Bloomberg-nettsiden popist.com.

Og svarene var temmelig nedslående:

* 49,3 prosent (48,3 prosent menn og 50,1 prosent kvinnner) hadde ikke hatt sex den siste måneden

* 21,3 prosent av gifte menn svarte at de var for trøtte til å ha sex etter jobben, mens 17,8 prosent av kvinnene svarte det samme

* 15,7 prosent av mennene sa de ikke lenger var interessert i sex etter at de hadde fått de barna de skulle

* 23,8 prosent av kvinnene svarte at sex var «belastende»

«Skjønnhets-skatt»?

Økonomi-analytiker og tv-kjendis Morinaga Takuro sier ifølge Bloomberg at en løsning kan være å innføre en skatt på tiltrekkende menn.

- Hvis vi innfører en slik skatt på menn som ser godt ut for å korrigere urettferdigheten bare litt, så vil det bli lettere for stygge menn å finne kjærlighet, og antallet som ønsker å gifte seg vil øke.

Men mange ser det som spesielt alvorlig at over 20 prosent av menn mellom 25 og 29 år sier de har liten interesse for sex, og mener den lave interessen er en del av den økonomiske depresjonen.

Uansett årsak, myndighetene er bekymret for utviklingen og statsminister Shinzo Abe har øremerket tre milliarder yen (rundt 230 millioner kroner) til programmer som skal få fart på fødselstallene. Det inkluderer også programmer som skal bidra til at menn og kvinner finner hverandre og blir kjærester.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Historisk lav fødselsrate i Japan

 
- Bør skynde seg å dø

Asia i dag: Vulkanutbrudd kan utrydde Japan