Når EUs utenriksministre holder hastemøte i Brussel torsdag, er det utvidede sanksjoner som står på dagsordenen. Det kan ligge an til en durabelig diskusjon.

Kilder sier til avisen Kathimerini at Hellas' nye utenriksminister Nikos Kotzias vil styrke forholdet til Russland, og at den venstreorienterte regjeringen vurderer å legge ned veto mot at EU innfører flere straffetiltak mot landet.

Ifølge et utkast til konklusjoner som Reuters har fått se, legges det imidlertid opp til at utenriksministrene vil be EU-kommisjonen om å foreslå nye navn til listen over personer og selskaper som svartelistes.

I tillegg tar utkastet til orde for å forlenge de gjeldende sanksjonene med ni måneder. Men alle må være enige om beslutningen, og det knytter seg stor spenning til kursen Kotzias velger i Brussel torsdag.

Tyngde

Ifølge Financial Times er flere EU-ledere, blant dem Angela Merkel, bekymret for økt russisk innflytelse i Sørøst-Europa.

Men selv om Hellas skulle styrke sine allerede gode forbindelser til Russland, er det lite trolig at det vil kunne endre EUs tilnærming til Moskva, ifølge eksperter avisen Moscow Times har snakket med. Bakgrunnen er Hellas' svake posisjon i Unionen og partiets ønske om å bli værende i både EU og eurogruppen.

– Jeg tviler på at Hellas har nok tyngde i EU til å ha noen særlig innflytelse på Russland-politikken, sier professor Dimitris Papadimitriou ved University of Manchester til avisen.

– Ikke risikere

– Landet vil ikke risikere en alvorlig konflikt med EU om sanksjonene mot Russland. Men det vil ikke være overraskende om den nye regjeringen knytter seg tettere til Russland, sier Papadimitriou.

Hellas-ekspert Asimina Michailidou ved Senter for europaforskning (ARENA) ved Universitetet i Oslo tror heller ikke Aten vil bruke frykt for sterkere tilnærming til Russland som kort i gjeldsdiskusjonene med troikaen.

– Hellas er ikke det eneste EU-landet som har vært kritisk til sanksjoner mot Russland. Jeg tror Tsipras vil forsøke å styrke alliansene med de andre landene som er kritiske, heller enn å bli stående alene, sier Michailidou til NTB.

– Ikke rådført

Tsipras Syriza har vært sterk motstander av EUs sanksjoner mot Russland, som er innført på grunn av annekteringen av Krim og innblanding i Øst-Ukraina-krisen.

Alexis Tsipras kom på kant med EU allerede dagen etter at han var tatt i ed som statsminister. Han anklager EU-lederne for ikke å ha rådført seg med ham om en felleserklæring der det står at alle 28 EU-landene er enige om at Russland bærer ansvaret for helgens rakettangrep i den ukrainske byen Mariupol.

En EU-kilde avviser at Hellas ikke ble konsultert.

Les også: Gir milliardlån til Ukraina

Motivasjon

Gresk motstand mot EU-sanksjonene er delvis motivert av store tap landet har lidd som følge av Russlands svar på sanksjonene. Ifølge Syriza har greske bønder til nå tapt 430 millioner euro på sanksjonene.

EU vil nå følge Tsipras' holdning til Russland nøye. Det er gamle bånd mellom de to ortodokse landene. Tsipras reiste i fjor vår på besøk til Moskva, og den første som møtte Tsipras for å gratulere med valgseieren, var Russlands ambassadør i Aten. (©NTB)

 

Les også:  Børsen falt da Varoufakis ble gresk finansminister

Tsipras tatt i ed som Hellas' nye statsminister

Syrizas valgløfter koster 100 milliarder kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.