Verken vanlige grekere eller rike redere mener de har særlig å bidra med for å få Hellas' økonomi på fote igjen. Landet er fortsatt i gruppen med lavest skattenivå i Europa.

Venstrepartiet Syriza blir tydeligvis tatt på ordet av grekerne, for mange av dem har alt sluttet å betale skattene de er pålagt som del av reformkravene fra EU. Valgvinneren Syriza har lovet å lette skattebyrden for vanlige folk, blant annet ved å fjerne den forhatte boligskatten de ble pålagt i 2013.

Tannlegen Angeliki Mousouri innrømmer åpent at hun droppet å betale inn skatt i desember.

– Jeg forventer ikke å bli straffet. Dersom Syriza er i regjering, vil de bære over med skattebetalere med trang økonomi, sa hun til Financial Times (FT) før valget.

Vanlig i valgkampen

Økonomer anslår at skatteinngangen i januar blir 40 prosent lavere enn budsjettert. Kilder i finansdepartementet forteller til FT at det er normalt at grekere betaler mindre skatt under en valgkamp, men at det er mer merkbart nå enn før.

I desember alene var statens skatteinntekter 620 millioner euro (5,4 milliarder kroner) lavere enn beregnet, skriver den greske journalisten Yannis Palaiologos i Wall Street Journal.

I Hellas er oppslutningen om skattesystemet lavt. Vanlige folk har liten tillit til at de får noe igjen for skattepengene de betaler inn. Og de ser at rike folk og selskaper slipper billig unna, nå som før.

Urettferdig

– Det som aller mest har opprørt folk, er inntrykket av at kostnadene ved tilpasningen ikke er rettferdig fordelt, skriver Palaiologos.

Han mener at det har kommet lite ut av løftene om å slå ned på korrupte tjenestemenn og storselskapers skatteunndragelser.

– Slik urett underbygger følelsen av at man blir ydmyket av en politikk diktert av utenlandsk kapital og internasjonale organisasjoner, skriver han.

Rederfamiliene er blant dem som anklages for ikke å yte sin skjerv. Hellas er en av verdens største rederinasjoner og kontrollerer rundt 15 prosent av alle fartøy på havene, ifølge Hellenic Shipping News. Syriza har varslet at partiet vil gjøre slutt på noen av de særegne skattereglene shippingbransjen nyter godt av. Men det kommer ikke på tale, erklærte det greske rederforbundets president Theodore Veniamis nylig.

Flere av de største rederiene gjør det klart overfor Wall Street Journal at de planlegger utflagging dersom Syriza gjør alvor å fjerne noen av særreglene de nyter godt av.

Under snittet

Skattereform har vært en viktig del av EUs krav for å gi Hellas økonomisk hjelp. Økokrim har blant annet bistått greske byråkrater med tiltak for å inndra mer skatt og styrke kampen mot hvitvasking.

Men både norske, europeiske og greske byråkrater anerkjenner at det er en lang vei å gå før grekerne betaler sin skatt med glede.

Skattenivået i Hellas på 34,2 prosent er godt under snittet både i eurosonen og EU, påpekte sjefen for Den europeiske sentralbanken (ESB) Mario Draghi i et brev til en EU-parlamentariker fra Syriza mandag, dagen etter valgseieren.

Han konstante at EUs, ESBs og Det internasjonale pengefondets (IMF) krav om skattereformer er nødvendig både for å skape vekst og sosial rettferdighet.

– Målet er å skape et miljø der alle betaler en rettferdig andel, påpeker.

Hvis man blir kvitt alle skatteunndragelsene, kan skattesatsene senkes, påpekte han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: – Hellas vurderer veto mot nye Russland-sanksjoner

 
– Langt fra noen perfekt ideologisk match for Syriza