Nordea la onsdag frem sterke kvartalstall og varslet samtidig rekordhøyt utbytte.

Det er som musikk i ørene til aksjonærene. Men ikke alle jubler.

Finansforbundet i Danmark, de bankansattes fagforening, mener at Nordea mer og mer oppfører seg som et kapitalfond enn en bank, skriver finans.dk.

Nå kommer de med skarp kritikk av bankens ledelse som ifølge forbundet bare er opptatt av avkastningen til aksjonærene, noe som går hardt utover bankens kunder og ansatte.

- I Nordea handler det om inntjening til eierne og hvor stort utbytte man kan betale. Det er en strategi og en kommunikasjon som minner mer om et kapitalfond enn en bank, sier Finansforbundets leder Kent Petersen til finans.dk.

Direktørflukt

Han får støtte av Nordnets danske investeringsøkonom Per Hansen som viser til den massive direktørflukten som har ridd Nordea de siste årene som en direkte konsekvens av ledelsens beinharde spareprogram.

Nordea har ikke ønsket å gi noen kommentarer til finans.dk om det som omtales i saken.

Også i Nordea i Norge har det vært bråk rundt bankens store kostnadskutt.

I april ifjor gikk kommentarfeltet i Nordeas intranett varmt etter at bankens danske konsernsjef Christian Clausen la ut en artikkel om kostnadskutt.

En kilde ansatt i Nordeas norske virksomhet uttalte følgende til DN ifjor våres:

- Her ser det nesten ut som at vi skal kjøpe blyantene våre selv. Det går over alle støvleskaft.

Bankaksjer er vår tids obligasjoner

Siden finanskrisens herjinger har de store bankene utviklet seg fra vaklevorne selskaper til konservative pengemaskiner som spytter ut utbytter til investorene i en jevn strøm, skriver finans.dk.

Begrenset risiko og en stabil inntjening har ifølge flere analytikere avisen har snakket med gjort aksjene i de store bankene til en moderne utgave av obligasjoner.

- Jeg anser Nordea-aksjen for å være en obligasjon med kredittvurdering AA og en forventet rente i 2015 på syv prosent, sier bankanalytiker Jesper Christensen hos Alm. Brand Markets til avisen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Slik reagerer de ansatte på kostnadskuttene


Nordea slår forventningene

 
Flere bekymret for sparepengene