Amerikanske børser tynges av Europa.

Børsene i USA åpner blandet fredag, men etter en halv time er alle indeksene i minus, og mot slutten av dagen faller verdiene nok en handelsdag.

Handelen tynges av den svake utviklingen på de store europeiske børsene og svakere enn ventet BNP-vekst i fjerde kvartal.

- Det er en rekke faktorer som bidrar til en økt volatilitet i amerikanske aksjer og det legger forholdene til rette for det som kan komme til å bli den første markedskorreksonen på mange år, skriver markedsstrategene Liz Ann Sonders, Brad Sorensen og Jeffrey Kleinop i Charles Schwab i et notat fredag, skriver Marketwatch.

Høyere usikkerhet

En korreksjon defineres som et fall på 10 prosent eller mer i den brede indeksen S&P 500. Det skjedde sist sommeren 2011 da den falt 18 prosent.

De viser til at volatilitetsiondeksen VIX er opp 20 prosent denne uken, fallet i oljeprisen og styrkingen av dollarkursen.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) i USA steg 2,6 prosent i fjerde kvartal 2014 målt i årlig takt, fra en ikke-revidert oppgang på 5,0 prosent foregående kvartal. Ifølge Bloomberg-innhentede estimater, var det ventet en oppgang på 3,0 prosent.

Leder for aksjetrading i Wedbush Securities sier BNP-tallene bringer mer usikkerhet til markedet.

-Det bekrefter at det vil være fortsatt usikkerhet og fortsatt betydelig volatilitet, sier han til Bloomberg News.

Amazon til himmels

Andre er markedsaktører er mindre bekymret.

-Vi vil se bedre økonomisk vekst her hjemme, og stabilisering i utlandet, sier seniorstrateg Scott Wren i Wells Fargo til Wall Street Journal.

Fredag har en rekke store selskaper lagt frem fjerdekvartalsrapporter, blant andre Chevron.

Chevron rapporterte et klart sterkere resultat enn ventet, samtidig som oljeselskapet annonserte at det vil kutte lete- og driftsinvesteringsbudsjettet med 13 prosent i 2015. Chevron-aksjen falt 1,05 prosent.

Amazon.com la torsdag kveld frem resultater som var sterkere enn ventet. Amazon.com-aksjen steg nesten 14 prosent i et fallende marked.

 

Nøkkelindeksene ved stengetid, klokken 22.00:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.