Når Obama legger fram sitt budsjett mandag, foreslår han betydelige økninger både til forsvaret og tiltak for vanlige amerikanere. Dermed utfordrer han Republikanerne til å gå imot programmer som er populære blant folk flest, samtidig som han oppildner demokratene til innsats.

Konkret foreslår han å øke budsjettet med 74 milliarder dollar mer enn det automatiske kuttprogrammet demokrater og republikanere iverksatte i 2013 for å unngå nye kriser om budsjettunderskudd og gjeldstak.

Ny glød

Siden Republikanerne fikk flertall i begge Kongressens kamre etter valget i fjor, ser Obama ut til å ha mobilisert en ny kampglød foran sine siste to år som president. Gang på gang har han kastet utfordringer i fjeset på Republikanerne, blant annet med innvandring og forholdet til Cuba.

På et møte med demokratiske politikere i Philadelphia torsdag lovte Obama at han vil avslutte kuttprogrammet som går under navnet secuestratrion, et ostehøvelprosjekt som kutter tilnærmet likt på alle budsjettposter.

Secuestration-programmet tar sikte på spare 1,2 billioner dollar,tilsvarende 9,5 billioner kroner, innen 2021, med det formål å redusere underskuddene på statsbudsjettet kraftig.

Uforutsette konsekvenser

Men Obama mener programmet har resultert i unødvendige kriser og lite gjennomtenkte innsparinger, og mange republikanere er bekymret for konsekvensene for det militære.

De økte utgiftene på 74 milliarder i Obamas budsjett er likelig fordelt mellom forsvarsbudsjettet og andre budsjettposter.

Obama foreslår også å lukke skattesmutthull og bruke de ekstra skatteinntektene på nødvendig vedlikehold og utvikling av infrastruktur og forskning på antibiotikaresistente bakterier.

Tenker på valget

Men Obama tenker også framover. Om to år er det valg. Med budsjettforslaget forsøker han å tvinge Republikanerne til å avvise forslag som bedrer levekårene til folk flest, forslag som bidrar til vekst og forslag som bedrer den militære beredskapen.

I møtet med partikollegene i Philadelphia hadde han et spark til sin motstander ved valget for to år siden, Mitt Romney, som nå snuser på muligheten for å stille igjen.

– Vi har en presidentkandidat på den andre siden som plutselig bare er blitt så bekymret for fattigdom. Det er supert, kom igjen, la oss nå gjøre noe med fattigdommen, sa han.

Slag i lufta

Men trass i at han går høyt ut på banen, vil trolig Obamas forslag bli slag i lufta. De vil møte innbitt motstand fra Republikanerne som er imot alt de oppfatter som skatteøkninger.

– Jeg kan ikke tenke meg at det er særlig støtte for å gå tilbake på avtalen om å redusere utgiftene. Det blir veldig vanskelig å forestille seg at republikanerne skal gå med på noen av presidentens forslag om å øke utgiftene, sier senator John Thune.

Men republikanerne er splittet. De mest konservative er opptatt av å kutte hardt i alle statens utgifter, mens andre blant annet er bekymret for kuttene særlig på forsvarsbudsjettet.

– Forsvaret er et område der det kan være mulighet for tverrpolitisk enighet om at vi må være flinkere, sier Thune. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.