Hellas sier landet ikke lenger ønsker å samarbeide med den såkalte troikaen, som består av EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Vi vil ikke samarbeide med den tredelte parten, de er ikke engang anerkjent av EU-parlamentet, sier Yanis Varoufakis som er ny finansminister i Hellas.

Eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem gikk på sin side ut og advarte Hellas mot å ignorere inngåtte avtaler.

– Å ta ensidige skritt og å ignorere tidligere ordninger, bør ikke være et veivalg videre, sier Dijsselbloem til pressen fredag etter de første møtene med den nye regjeringen i Hellas.

Milliarder på milliarder

De tilsynelatende kompromissløse utspillene kom etter de første timene med innledende samtaler mellom Hellas og partene i eurosonen.

Hellas har fått 240 milliarder euro, nærmere 2.100 milliarder norske kroner, i kriselån fra Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), og har nærmere 80 milliarder euro i gjeld til andre kreditorer.

Den nye regjeringen i Hellas, ledet av Syriza-leder Alexis Tsipras, erklærte ved innledningen til gjeldsforhandlingene at ambisjonen er å halvere gjelden til troikaen. Mandag reiser den greske finansministeren til London og så videre til Paris og Roma for å samle støtte.

Tyskland, som er EUs største økonomi, er svært motvillig og har advart Hellas mot å forvente støtte for det ambisiøse kravet.

Også leder for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker sier at gjeldssletting ikke er aktuelt.

Bryte valgløfte

I en leder fredag skriver The Economist at den beste løsningen vil værer at Hellas får slettet deler av gjelda i bytte mot at Tsipras beholder innstrammingstiltakene og ikke reverserer spareprogrammet.

Men den løsningen betinger at Tsipras må bryte mange av sine løfter til greske velgere og at Tysklands Angela Merkel må gi opp sin innbitte motstand mot gjeldssletting.

– Greske velgere lever i et tåpenes paradis dersom de tror at Tsipras kan levere det han lover. Men også tyskerne må innse konsekvensene av sin obsternasighet, skriver avisa.

Tsipras og Syriza vant valget i Hellas sist helg med løfter om å redusere EUs krav om store innstramminger for å få kriselån. Blant annet vil Tsipras gi 12.000 offentlig ansatte jobben tilbake, heve minstelønna og stanse privatiseringen av offentlig eiendom og selskaper. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.