Japanske myndigheter konkluderer med at videoen der Den islamske staten (IS) skjærer hodet av det japanske gisselet, etter alt å dømme er ekte.

Statsminister Shinzo Abe sier at han reagerte med «ekstremt sinne» på drapet og lover å aldri tilgi terroristene som drepte 47-åringen.

Moren til journalisten var oppløst i tårer da hun lørdag ga en kort kommentar i sitt hjem i Tokyo.

– Kenji er ikke lenger. Jeg finner ikke ord som kan beskrive hvordan jeg opplever min sønns svært triste bortgang, sa Junko Ishidosa.

– La marerittet begynne

Goto er det andre japanske gisselet som er drept av IS på kort tid, noe islamistopprørerne understreker er en følge av Japans støtte til den USA-ledede krigen mot dem.

– På grunn av deres dumdristige beslutning om å ta del i en krig som ikke kan vinnes, vil denne kniven ikke bare slakte Kenji, men også fortsette å skape blodbad hvor enn deres folk finnes. Så la marerittet for Japan begynne, sier bøddelen i videoen der Goto blir drept.

– Dere, som deres dumme allierte i den sataniske koalisjonen, har ennå ikke forstått at vi, ved Guds nåde, er et islamsk kalifat med autoritet og makt, lød budskapet videre.

Trofast bidrag

USA og en håndfull allierte har de siste månedene bombet en rekke IS-mål i Irak og Syria, og president Barack Obama understreker hvor viktig støtten fra Japan har vært.

– Vi applauderer Japans trofaste bidrag til å fremme fred og framgang både i Midtøsten og globalt, inkludert den sjenerøse støtten til uskyldige mennesker som er rammet av konfliktene i regionen, sier Obama. Han reagerte sterkt på nyheten om drapet på Goto og kaller det avskyelig.

– Gjennom sitt arbeid har Goto på modig vist forsøkt å formidle det syriske folks lidelser til omverdenen, sier Obama.

Uviss skjebne

I forrige uke drepte IS det japanske gisselet Haruna Yukawa. Skjebnen til den jordanske jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh, som ble tatt som gissel etter at flyet hans ble skutt ned i desember, er fortsatt uklar.

Forhandlingene om å utveksle Kasaesbeh mot den irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi, som er dømt til døden for terror i Jordan, synes nå å være fastlåste.

Jordan har gått med på fangeutveksling, men krever beviser for at Kasaesbeh lever før de utleverer Rishawi.

USA har reagert sterkt på planen om fangeutveksling og mener at man ikke skal forhandle med terrorister som IS. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.