I nesten 20 år har Hurun Research Institute identifisert Kinas nyrike. Selskapets oversikt over kinesiske rike benyttes som utgangspunkt når internasjonale forretningstidsskrifter og finansinstitusjoner skal lage egne oversikter over kinesiske millionærer og milliardærer.

Kamp mot luksusgaver

Kinesiske nyrike er det blitt mange av. Ifølge en oversikt fra Hurun som kom på tirsdag hadde Kina 430 dollarmilliardærer ved siste årsskifte – kun slått av USA med 537. Kina og USA har nesten halvparten av verdens milliardærer. Ifølge Hurun.

På tredjeplass følger 97 indere med en formue på over en milliard dollar. Det var først ved årtusenskiftet at Kinas første dollarmilliardær dukket opp på oversiktene. Totalt sett hadde Asia 943 dollarmilliardærer – en økning på 119 på ett år.

«Kina er nummer en i verden for folk som har skapt en milliardformue på egen hånd. Disse utgjør 90 prosent av alle dollarmilliardærer», skriver Hurun i den nye rapporten.

Til tross for at de har tjent pengene i et kommuniststyrt land, har de sansen for det gode liv med luksus – spesielt utenfor Kina. Det er vanlig å gi dyre gaver i Kina, men korrupsjonskampen de siste to årene har ført til at det gis færre og billigere gaver.

- Myndighetenes kamp mot å gi luksusgaver har fortsatt en innvirkning på forbruket. Luksusgaver falt med fem prosent det siste året og er ned med 30 prosent på to år. Shoppingreiser fortsetter med å endre dynamikken i luksusmarkedet. Syv av ti luksusvarer kjøpt av kinesere gjøres i utlandet, ifølge sjefanalytiker Rupert Hoogewerf hos Hurun.

Apple på topp

Kinesiske luksusforbrukere er på forretningsreiser i gjennomsnitt åtte dager i måneden, mens superrike er borte 11 dager i måneden. I tillegg til dette tar de flere feriedager enn tidligere år.

Når Kinas rike gir gaver er det Apple-produkter som er mest populære. Hele 20,3 prosent av menn og 18,9 prosent av kvinner foretrekker å gi Apple. De europeiske luksusmerkene Louis Vuitton, Gucci, Chanel og Hermes følger på de neste plassene.

Kina ble i 2014 det største markedet for Apples Iphone. Sørkoreanske Samsung har sneket seg inn på en tiendeplass for menn. Når rike kinesere skal på ferie foretrekker de Australia, Frankrike, Maldivene, Dubai og Sveits som førstevalg.

Bilparken domineres av vestlige merker som BMW, Porsche, Jaguar og Maserati hos dollarmillionærene, mens de superrike har forelsket seg i den nye Mercedes-Maybach S600 som koster 2,9 millioner yuan (3,5 millioner kroner) i Kina.

Ikke alt kan måles i penger. Den raskest voksende fritidsaktiviteten er gratis; jogging har gått forbi golf og svømming hos Kinas rikeste.

Lenovo-mobiler inntar verden

Den kinesiske pc-produsenten Lenovo økte omsetningen med 31 prosent til 14,1 milliarder dollar (106,7 mrd. kroner) i fjerde kvartal. Resultatet svekket seg med fem prosent til 253 millioner dollar. Årsaken er kjøpet av Motorolas mobiltelefondivisjon.

Lenovo overtok IBMs pc-divisjon for nesten ti år siden og er blitt en av de største pc-produsentene i verden. Den store veksten forventes å komme fra smarttelefoner, nettbrett og nye typer mobilprodukter som er under utvikling.

Mobile produkter utgjorde 24 prosent av omsetningen i siste kvartal og økte med 78 prosent. Lenovo solgte nesten 25 millioner smarttelefoner. Resultatet var bedre enn forventet til tross for en svak omsetningsvekst på det kinesiske markedet.

Selskapets styreformann Yang Yuanqing har opparbeidet seg en formue på rundt 10 milliarder kroner. Lenovos aksjekurs har steget med seks prosent i Hong Kong.

Rekordlav rente i Australia

Den australske sentralbanken har vedtatt å sette ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent med virkning fra onsdag. Dette er en rekordlav rente for Australia.

«Veksten i verdensøkonomien fortsatte i et moderat tempo i 2014. Kinas vekst var på linje med politiske målsetninger. Den amerikanske økonomien fortsatte å styrke seg, men euroområdet og den japanske økonomien er svakere enn forventet. Prognosene for den globale veksten i 2015 tyder på en fortsatt moderat vekst», skriver sentralbanksjef Glenn Stevens i en pressemelding.

Lavere råvarepriser har skapt store utfordringer for den australske økonomien. Nye statistikker viser handelsunderskudd de siste ni månedene.

- Den globale motvinden har rammet den australske økonomien med lavere råvarepriser. Det er usammenhengende vekst utenfor USA så de globale utsiktene er ikke så gode, sier sjeføkonom Scott Haslem hos UBS til CNBC.

Markedene

Rentekuttet i Australia sendte Sydney-børsen høyere mot slutten av handelsdagen til det høyeste nivået på nesten syv år.

Det kan komme flere rentekutt i regionen senere i dag. Styret i den indiske sentralbanken sitter i møter og analytikere sier til CNBC at det kan gå begge veier. Det er kun et par uker siden sentralbanken sist kom med et overraskende rentekutt i India.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no