Det var den nye greske finansministeren Yanis Varoufakis som kom med de første signalene om Hellas nye strategi for å komme seg ut av gjeldskrisen.

Nyheten bidro positivt på børsutviklingen i Aten tirsdag, der nøkkelindeksen stek nær ti prosent.

Regjeringsledelsen i Hellas med statsminister Alexis Tsipras og finansminister Varoufakis har skapt sterke reaksjoner i Tysland og hos andre store kreditorer, etter at den nye regjeringen har sådd tvil om den var villig til å nedbetale gigantgjelden på 315 milliarder euro.

Forslag

Nå har både Hellas statsminister Alexis Tsipras og finansministeren forsøkt å roe ned situasjonen ved å forsikre om at de ikke lenger vil kreve at den greske gjelden slettes.

Dette har vært budskapet til finansministeren Yanis Varoufakis på en rundreise til sine finansministerkolleger i London, Paris og Roma denne uken. Men samtidig som den nyvalgte greske regjeringen ikke gjør alvor av planene om å kreve enorme gjeldskutt, varsler den krav om at gjelden må endres.

I et intervju med Financial Times tirsdag, uttalte finansminister Varoufakis at landet vil jobbe hardt for å få til ny vekst i økonomien, men at det vil be sine kreditorer om at dagens gjeld gjøres om eller erstattes av nye gjeldsobligasjoner knyttet til nominell økonomisk vekst i Hellas.

Trenger tid

I flere uttalelser understreker den greske finansministeren at landet trenger litt tid til å få på plass nye reformer for økonomisk vekst og få forhandlet frem en ny gjeldsordning. Greske myndigheter håper at en reforhandlet gjeldspakke kan gi landet en mulighet til å få bedret økonomien og skape en sårt tiltrengt vekst.

Finansminister Yanis Varoufakis sa at regjeringen jobber for å fremskaffe større inntekter for staten, og trakk spesielt frem at det trengs målrettede skatter for at rike grekere begynner å betale sin andel av skatteskjerpelsene etter den økonomiske nedgangen.

– Hjelp oss å reformere landet vårt og gi oss et økonomisk handlingsrom til å gjøre det, ellers vil den greske økonomien fortsette å kveles og vil snarere bli deformert enn en reformert Hellas, uttalte han til Financial Times.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.