Analysetoppene på Wall Street mister tenningen på elbilen Tesla.

JP Morgan råder kundene sine til å vekte seg ned etter de skuffende kvartalstallene, ifølge en ny analyse.

Aksjen har vært i fritt fall siden september. En serie dårlige nyheter har fjernet en tredel av markedsverdien på bare noen måneder.

Fallet fortsatte torsdag etter fremleggelsen av svake kvartalstall onsdag.

Credit Suisse, Barclays og JP Morgen kutter nå kursmålet. JP Morgan er mest kritisk:

* Det dramatiske oljeprisfallet svekker elbilers konkurransekraft. Det rammer særlig Teslas kommende folkevogn, som er mest verd for selskapet i dag.

* Konkurransen blant elbiler øker kraftig, særlig i premiumsegmentet.

Mercedes og Audi lanserte nylig modeller som går i strupen på Tesla Model S.

BMWs i8 har samme appell som Tesla Roadster, mener storbanken.

-Tidligere har Tesla hilset økt konkurranse velkommen, men vi tror kampen bare vil forsterke seg fremover. Markedet vil bli mindre enn ventet, siden forbrenningsmotorer vil bli mer konkurransedyktige på grunn av de lave drivstoffprisene, som virker å være strukturelle, skriver JP Morgan.

Tesla-gründer Elon Musk var åpen på at prisfallet skaper motvind da Dagens Næringsliv møtte ham i Detroit.

-Det er ingen tvil om at de lave bensinprisene vil ha en effekt på salget av elbiler til massemarkedet. Det spiller ikke så stor rolle for salget av Model S og Model X. Ikke mange kjøper dem på grunn av bensinprisen. Men det vil ha større effekt på lavkostbiler, sa Musk til DN.

JP Morgan er også bekymret for alt som kan gå galt når Tesla skal oppskalere produksjonen. Selskapet skal lage 55.000 biler i år, 500.000 innen 2020 og «flere millioner» innen 2025, ifølge Musk.

Aksjen falt 4,7 prosent torsdag. Markedsverdien er 228 milliarder kroner.

USA-gass til Tyskland: E.On, den tyske energikjempen, inngår en 20-åring avtale som åpner for eksport av amerikansk gass til Tyskland. Landet er viktigste marked for norske gassleverandører.

Billig olje tynger: Investeringene i næringslivet vil falle halvannet prosentpoeng i år på grunn av lave oljeprisene, ifølge 69 tallknusere.

Ny forsvarssjef: Senatet godkjente med overveldende flertall Ashton Carter som ny forsvarsminister igår kveld. 60-åringen vil bli den 25. Pentagon-sjefen i rekken og den fjerde under president Obama.

Valget er klart: Philadelphia blir vertsby for Demokratenes landsmøte i 2016. Det er på dette møtet Hillary Clinton - eller noen andre - vil bli nominert som partiets presidentkandidat. Øvrige kandidater var Brooklyn og Columbus i Ohio.

Dette skjer i dag: Handelsbalanse klokken 14.30 (ventet -0,8 prosent, opp fra -1,2 pst.) og forbrukermåling (omtrent uforandret) klokken 16.

Markedet før åpning: Terminmarkedet indikerer i tretiden flat åpning på de tre viktigste børsindeksene fredag. Olje kraftig opp, 4,4 prosent. En euro koster 1,1398 dollar. Renten på tiårige statsobligasjoner ned tre punker til 1,98 prosent.

... og helt til slutt: Den årlige Valentinerdagen er i morgen. Amerikanske medier har kåret verdens fem rikeste og mest attraktive unggutter - og funnet plass til en nordmann på listen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: 

Tesla ute og kjører i Kina

Tapte ifjor, men nå kommer Model X ...