Valget i Afrikas mest folkerike nasjon står mellom kristne Goodluck Jonathan fra Folkets demokratiske parti (PDP) og muslimske Mohammedu Buhari, som leder All Progressives Congress (APC), en sammenslutning av Nigerias opposisjonspartier.

– Det blir et jevnere løp enn noen gang, sier seniorforsker ved NUPI, Morten Bøås, til NTB.

Utsatt

Valget skulle ha gått av stabelen denne helgen, men ble utsatt i seks uker på grunn av jihadistgruppa Boko Harams herjinger nordvest i landet.

President Jonathan har bedyret at han ikke har noe med utsettelsen å gjøre. Men det tror Nigeria-ekspert Henrik Angerbrandt ved Nordiska Afrikainstitutet lite på.

– Det er vanskelig å tolke situasjonen på en annen måte enn at Jonathan og hans parti PDP står bak. De har mye å tjene på en utsettelse, sier Angerbrandt til NTB.

– De har ikke greid å stanse Boko Haram på seks år. Hvordan skal de få det til på seks uker, spør han retorisk.

Sikkerhet

Ifølge hæren ville det være umulig å sørge for sikkerheten i nord, der hundretusenvis av mennesker er på flukt fra Boko Haram, som har tatt kontroll over et område på størrelse med Belgia.

– Men vel så viktig er det at mange velgere i Jonathans viktigste støtteområder i sør ennå ikke har fått valgkortene sine, påpeker Angerbrandt som mener Jonathan også vil bruke utsettelsen for det den er verdt, til å sverte sin rival.

Valget er landets viktigste siden overgangen til sivilt styre i 1999, mener magasinet The Economist, som mener at Nigerias problemer er så store at de har sprengkraft til å dele landet – med et i hovedsak kristent sør og et muslimsk nord – i to.

– Det vil ha store konsekvenser, både for Nigeria og verden, mener bladet.

Pest og kolera

Samtidig må nigerianerne velge mellom to onder, mener The Economist: Goodluck Jonathan har ifølge Economist vist seg å være totalt mislykket som president, mens Buhari har blod på hendene fra sin tid som diktator, da han kastet tusenvis av folk i fengsel.

Likevel har den asketiske 71 år gamle politikeren greid å samle mye støtte på grasrota, ikke minst fordi han har lovet å ta tak i den gjennomgripende korrupsjonen.

– Men han sliter med å få støtte i sør, sier Bøås.

Jonathan og Buhari sto også mot hverandre i valget i 2011. Den gang vant Jonathan med 59 prosent av stemmene.

Økt fattigdom

Trass i at Nigeria er en av verdens største oljeprodusenter og kan vise til stor økonomisk vekst de siste årene, har fattigdommen økt under Jonathan, framholder Angerbrandt. Det samme har ulikheten, noe som har ført til omfattende misnøye i befolkningen

– Nigerias parlamentarikere er i dag de best betalte i hele verden, sier han.

Samtidig har politikerne vist svært liten vilje til å sørge for sosial og økonomisk utvikling i de nordlige områdene.

– Det er jo dette som har drevet fram Boko Haram-opprøret, påpeker Nigeria-forskeren.

Politisk handlingslammelse

Ifølge Bøås vil valget uansett markere slutten på den politiske handlingslammelsen som har preget Nigeria, med en endeløs diskusjon om hvorvidt presidenten egentlig har mandat til å regjere.

– Hvis Jonathan vinner nå, vil det gi ham et mye større politisk spillerom, mener Bøås.

Han holder en knapp på Jonathan vil gå av med seieren også denne gangen, ikke minst på grunn av Boko Haram.

– Mange i det muslimske nord ville nok stemt på Buhari. Men nå får de ikke stemt på grunn av opprøret, sier han.

 

LES OGSÅ: Navnet på drept jødisk mann i København er frigitt

Kan bli satt under etterforskning - én måned før valget i Israel

- Vi bruker ikke det potensialet som ligger der  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.