Datasikkerhetsselskapet Kaspersky Lab mener det er etterretningsorganisasjonen NSA som står bak den omfattende operasjonen. En rekke av NSAs metoder for dataovervåking er tidligere blitt avslørt av den amerikanske varsleren Edward Snowden.

Metoden som de russiske ekspertene mener å ha avslørt, går ut på å plassere såkalt spionvare i kildekoden som kalles firmware i harddisker fra store produsenter som Toshiba, Western Digital og IBM.

Slik kan NSA angivelig hente ut filer og overvåke alt som skjer på datamaskinene som er rammet. NSA skal kun ha tatt full kontroll over enkelte maskiner som brukes av viktige etterretningsmål utenfor USA.

Noen av de aktuelle spionprogrammene skal imidlertid ha blitt funnet i PC-er i 30 ulike land. De fleste skal befinne seg i Iran, Russland, Pakistan, Afghanistan og Kina.

Én tidligere ansatt i NSA og én person som også har jobbet for amerikansk etterretning, bekrefter hovedtrekkene i Kaspersky Labs opplysninger overfor nyhetsbyrået Reuters. De to etterretningskildene ønsker ikke å bli navngitt, og NSA selv har ingen kommentar til avsløringen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.