Nyhetsbyrået Reuters melder at representanter på «begge sider» har blitt enige om å forlenge låneavtalen med Hellas i fire måneder.

- Det er gjort. I fire måneder, sier en av ministrene til nyhetsbyrået.

Fire timer etter at de møttes i Brussel fredag, ble ministrene enige om et utkast til forlengelse av gjeldsprogrammet for Hellas.

- Det er en innledende enighet om et felles utkast til tekst blant de institusjonelle partnerne, som nå blir presentert for alle ministrene, sier en talsperson for den greske regjeringen, ifølge Reuters.

Avtalen gjør det mulig for grekerne å forlenge låneprogrammet som har holdt økonomien flytende siden 2010.

Forplikter seg

Hellas er av eurogruppen blitt pålagt å sende inn en liste over alle virkemidlene landet planlegger å igangsette i løpet av den forelengede perioden innen førstkommende mandag.

Dette for å være sikre på at grekerne vil overholde betingelsene programmet innebærer.

Financial Times skriver at greske myndigheter forplikter seg til å avstå fra enhver tilbakestilling av tiltak og endringer som vil ha negativ innvirkning på finanspolitiske mål, økonomisk fremgang eller finansiell stabilitet.

- Intenst

Leder av eurogruppen og finansminister i Tyskland, uttalte i etterkant av møtet til Financial Times at forhandlingene tok på.

- Det var intenst fordi det handlet om å bygge tillitt mellom oss, sa Jeroen Dijsselbloem.

Kveldens møte var nettopp et steg i denne prosessen, understrekte han.

- Som du vet forsvinner tillitten raskere enn den kommer.

Behov for forbedring

Tyskland har krevd at Hellas går med på å forlenge vilkårene til reformer og kutt som følger lånene. Den nye regjeringen i Aten har på sin side lovet velgerne nye betingelser.

- Det er behov for betydelige forbedringer i substansen til det som blir diskutert, slik at vi kan stemme på det i den tyske parlamentet - for eksempel neste uke, sa Tysklands forbundskansler Angela Merkel etter et møte i Frankrike denne uken.

Merkel uttalte også på en pressekonferanse fredag at de vil prøve alt for å beholde Hellas i eurosonen, ifølge Bloomberg News.

Den greske statsministeren hadde imidlertid stor tro på at partene ville komme til enighet før toppmøtet startet fredag.

- Jeg føler meg sikker på at den greske forespørselen om en forlengelse av låneavtalen på seks måneder vil bli akseptert, sa Tsipras i en uttalelse til Reuters fredag ettermiddag.

 

Børsen snudde

Investorer på Wall Street fikk handlelysten tilbake da meldingene fra eurosonen kom om at EUs finansminstre var blitt enige om et utkast til ny låneavtale for Hellas.

Det skriver Marketwatch.

Dow Jones er i skrivende stund opp 0,56 prosent, Nasdaq er opp 0,31 prosent og S&P har klatret 0,31 prosent.

 

LES OGSÅ: Kronen styrker seg

Investorene skjelver på Wall Street

Trond Mohn øker i Arctic Securities AS  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.