Etter intense forhandlinger kom Hellas fredag kveld til enighet med eurogruppen om å forlenge låneprogrammet med fire måneder.

Men før landet får tilgang til de sårt tiltrengte krisepengene, må de overbevise kreditorene med en liste nye over reformer. Denne skal legges fram mandag.

– Vi lager en liste over tiltak som skal gjøre statsforvaltningen mer effektiv, og som skal bekjempe skatteunndragelse, sier statsråd Nikos Pappas til TV-kanalen Mega.

Balansekunst

For den venstreorienterte regjeringen er det en krevende balanseøvelse å skulle tilfredsstille kreditorene og på samme tid innfri valgløftene om å kvitte seg med kuttpolitikken.

Greske myndigheter håper forlengelsen av låneavtalen vil gi tid til å framforhandle en helt ny avtale med den såkalte troikaen EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Samtalene blir en daglig kamp. Enhver centimeter blir en påkjenning, sier Pappas.

Han understreker at myndighetene fortsatt har planer om å ansette 11.500 personer i embetsverket i løpet av året, og at de skal bruke 400 millioner euro, rundt 3,4 milliarder norske kroner, i kampen mot fattigdom.

Ifølge statssekretær Giorgos Katrougalos som har ansvar for reformer, skal pengene hentes fra de rikeste i samfunnet.

– Vant kampen

Hellas forplikter seg så lenge forlengelsen varer, til ikke å innføre ensidige tiltak som vil virke negativt inn på stabilitet og balanse. Grekerne sier også de skal innfri alle økonomiske forpliktelser overfor kreditorene. Og de skal fortsatt overvåkes av de internasjonale långiverne, selv om de får litt større slingringsmonn i kravet til budsjettoverskudd.

Flere europeiske ledere har pekt på at vilkårene i avtalen er svært like den tidligere greske regjeringer har fått.

– Grekerne får helt sikkert vanskeligheter med å forklare avtalen til sine velgere, uttalte den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble.

Statsminister Tsipras mener imidlertid at avtalen var et viktig steg mot å frigjøre seg fra kuttpolitikken og troikaen.

– Vi vant kampen, men har ikke vunnet krigen ennå. Det er store utfordringer framfor oss, uttalte han i en TV-sendt tale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Våpenavtale og fangeutveksling gir håp i Øst-Ukraina

Kyllingsalget har falt mellom 15 og 20 prosent

- Vi opplever et krevende trusselbilde