To britiske utenriksministere tilbakeviser at de har gjort noe galt etter at de i hemmelighet ble filmet mens de tilbød seg å bruke sin politiske innflytelse mot betaling.

Reportere fra den britiske TV-kanalen Channel 4 og avisen The Telegraph ga seg ut for å være representanter for et kinesisk firma og hadde møter både med Labours Jack Straw og de konservatives Sir Malcolm Rifkind.

Begge tilbød seg å jobbe for det oppdiktede kinesiske selskapet mot å få betalt minst 5.000 pund eller nærmere 60.000 kroner om dagen. I opptaket hevder Straw blant annet at han i det skjulte kan sørge for at EUs regelverk blir endret, skriver The Telegraph.

Full tilgang

Sir Malcolm Rifkind skal ha sagt at han kan ordne full tilgang til alle ambassadører i London. De to fremstående politikerne sitter i dag i Parlamentet, Rifkind som leder for sikkerhets- og etterretningskomiteen i Underhuset.

- Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg snakket ikke om noe jeg skulle gjøre som parlamentsmedlem, men etter at jeg har trukket meg tilbake om seks uker, sier Straw til BBC.

Straw har tidligere vært innenriks- og justisminister i Storbritannia, og har også vært Labours leder i Underhuset. Han tar ikke gjenvalg til Parlamentet.

Granskes

Både Rifkind og Straw skal nå etter eget ønske granskes av en parlamentskomité. Straw har også blitt suspendert fra Labours gruppe i Parlamentet, også det skal være etter eget ønske, skriver BBC.

Sir Malcolm Rifkind blir ikke suspendert og sier at beskyldningene som nå er rettet mot ham ikke har noen innvirkning på arbeidet han gjør som leder for sikkerhets- og etterretningskomiteen. Han har også vært forsvarsminister i Storbritannia.

Rifkind sier at han aldri har akseptert noe tilbud fra det oppdiktede kinesiske firmaet, og at det som er filmet kun var en forberedende samtale om hva han kunne tenke seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.