Donasjonen er den største i prestisjetunge Cleveland Clincis historie.

Gaven sørger for en helt ny klinikk ved sykehuset i delstaten Florida. Klinikken får navnet Egil and Pauline Braathen Center.

Bak donasjonen står det ukjente norske milliardærparet eiendomsinvestor Egil Braathen og hans kone Pauline.

– Jeg har tilbragt svært mye tid på dette sykehuset. Jeg ville ikke sløse bort pengene. Jeg ville gi en gave som kunne komme alle til gode, sier Pauline Braathen til DN.

Ektemannen gikk bort i 2009, og det er arven etter ham enken nå gir bort.

– Jeg ville gjøre noe for å hedre hans minne. Siden jeg ikke har noen barn selv, lurte jeg på hva jeg skulle gjør med pengene han etterlot seg, sier 84-åringen.

Eksklusiv klubb

Svaret ble medisinsk forskning og behandling. Klinikken over fem etasjer vil huse noen av landets fremste leger innen nevrokirurgi og kreftbehandling. Gaven fra Braathen har også gjort det mulig å kjøpe to medisinske skannere som det bare finnes en håndfull av i verden. Pris per stykk? Cirka 35 millioner kroner.

– Dette senteret er viktig for USA. Braathen gir så mye til så mange. Uten henne ville dette senteret aldri blitt bygget, sier sykehussjef Wael Barsoum mens han viser DN rundt.

Braathens gave sørger for en ny kreft- og nevroklinikk på 13.300 kvadratmeter. Den inneholder to slike maskiner, som det bare finnes en håndfull av på verdensbasis. Nevrokirurg Nestor Galvez-Jimenez behandlet Pauline Braathen for Parkinsons sykdom ved sykehuset.
Braathens gave sørger for en ny kreft- og nevroklinikk på 13.300 kvadratmeter. Den inneholder to slike maskiner, som det bare finnes en håndfull av på verdensbasis. Nevrokirurg Nestor Galvez-Jimenez behandlet Pauline Braathen for Parkinsons sykdom ved sykehuset. (Foto: Johannes Worsøe Berg)
Foruten åpningsseremoni på sykehuset fredag ble hovedpersonen også hedret med et glamorøst ball lørdag kveld. Gallamiddagen ble holdt på den eksklusive klubben Mar-à-Lago i West Palm Beach, en av de rikeste enklavene i USA. Å bli medlem her koster nesten to millioner kroner, får DN opplyst.

– Dette er helt fantastisk! Pauline er en spektakulær kvinne som gjør svært mye for så mange, men som ingen vet noe om fordi hun ikke vil snakke om det, sier Donald Trump til DN.

Den profilerte eiendomsmilliardæren eier Mar-à-Lago, og var vert under helgens arrangement.

– Filantropi er en utrolig ting. Det handler om å gi noe tilbake til samfunnet. Og ingen gjør det som henne, sier Trump.

Ville gi til Norge

Ekteparet Braathen var pasienter ved sykehuset, som ligger en halvtimes kjøretur utenfor Miami. Egil Braathen led av Alzheimer, mens Pauline er rammet av Parkinsons sykdom.

Opprinnelig ønsket hun å gi arven etter ektemannen til et sykehus i Norge, men hevder dette ikke lot seg gjennomføre.

– Jeg er lei meg for at det ikke kunne skje i Norge. Jeg mener det ville vært en flott markering av et fantastisk menneske. Men jeg fikk inntrykk av at familien hans ikke så det som nødvendig, sier Braathen.

– Kunne denne nevro- og kreftklinikken vært bygget i Norge?

– Det var det jeg ønsket! sier Braathen.

Bor på båt

Britiske Pauline er Egil Braathens andre kone. Hun har ingen kontakt med familien i Norge, og har tidligere uttalt at hun blir sett på som den «onde stemoren» i slekten.

Jens Petter Rønning var i mange år Egil Braathens høyre hånd, og er fortsatt sentral i Braathen-systemet. Han ønsker ikke å kommentere uttalelsene.

– Dette er familieanliggender. Hva familien Braathen gjør personlig, ønsker den å holde for seg selv. Hva Pauline gjør med sin del av arven, er opp til henne. Hun har ingen barn, sier Rønning.

– Jeg ville gi noe som kommer alle til gode, sier Pauline Braathen om gaven til Cleveland Clinic i Florida. Her fra åpningen av det nye senteret. Bak fra venstre: Dr. Steven Roshon, Dr. Nestor Galvez-Jimenez og administrerende direktør Dr. Delos M. Cosgrove.
– Jeg ville gi noe som kommer alle til gode, sier Pauline Braathen om gaven til Cleveland Clinic i Florida. Her fra åpningen av det nye senteret. Bak fra venstre: Dr. Steven Roshon, Dr. Nestor Galvez-Jimenez og administrerende direktør Dr. Delos M. Cosgrove. (Foto: Johannes Worsøe Berg)
I løpet av noen hektiske tiår ble Egil Braathen en av de store eiendomsutviklerne i Oslo. Det var særlig på østkanten av byen han skapte sitt eiendomsimperium. På 80-tallet regnet bladet Kapital ham som Norges tredje største eiendomsinvestor. Han figurerte hyppig på listen over landets rikeste.

Omtrent samtidig ga Braathen bort rundt halvparten av eiendomsimperiet sitt til sønnen Henning, som Braathen hadde med sin første kone.

I 1980 meldte gründeren flytting til Spania. Braathen delte senere tiden sin mellom Mallorca, London, Florida, Sveits og Oslo.

Pauline Braathen eier en leilighet nær sykehuset i Florida, men bor til daglig ombord på cruiseskipet «The World». Hun ble fløyet inn fra India til helgens arrangement.

Ektemannen etterlot seg store verdier, både i kontanter og eiendom. Dødsboet har utbetalt over én milliard kroner til arvingene, har DN tidligere skrevet.

Pauline har fått over 200 millioner kroner. I tillegg kommer gevinster fra egne investeringer og et stort beløp i en trust som ektemannen etablerte for henne.

«Emosjonelt og personlig»

Det var fortrolige samtaler mellom pasient og lege gjennom mer enn ti år som la grunnlaget for Braathen-senteret i Florida. Nevrokirurg Nestor Galvez har behandlet Pauline Braathen for Parkinsons. Han hadde selv mistet sin kone som følge av kreft, og vurderte å flytte til et annet sykehus med mer moderne utstyr.

Braathen ba ham bli. For tre år siden endte samtalene med en forretningslunsj som ble avsluttet med en formell investeringsbeslutning.

– Jeg sa ok, la oss gjøre dette, men da må dere holde dere til tidsplanen og budsjettet, sier Braathen.

Totalt har hun gitt nesten 230 millioner kroner til senteret. På toppen kommer 75 millioner kroner til det nevrokirurgiske miljøet som Galvez leder ved sykehuset.

– Dette er emosjonelt og svært personlig for meg, sier Galvez mens han viser Braathen rundt på nevro- og kreftsenteret som bærer hennes navn – både på utsiden og innsiden.

– Det er blitt en fantastisk klinikk. Men det er litt uvant å se navnet sitt henge på alle disse veggene, sier Pauline Braathen.

Les også:

- Jeg er ikke sikker på at det er en boble, men det ligner

Går rett til topps i DNB Markets

Solgte 35-millioners villla

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.