Tross nye sikkerhetspolitiske kriser legger flere NATO-land fortsatt opp til kutt i forsvarsutgiftene i år, ifølge ei tankesmie.

– Kuttenes tid er forbi, har NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sagt om medlemslandenes forsvarsbudsjetter.

Men ifølge britiske European Leadership Network ser ikke det ut til å gjelde i 2015. Tankesmia har undersøkt 14 av de 28 NATO-landene og funnet ut at kun ett av dem ligger an til å nå alliansens mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar: Estland.

– Til tross for retorikken om at hendelsene i Ukraina endrer alt for europeisk sikkerhet, ser realiteten ut til å være at alt er som før, sier Ian Kearns i ELN.

Tungvekterne Storbritannia og Tyskland er blant seks land som ifølge årets anslag fortsatt legger opp til kutt. Frankrike holder den militære pengebruken jevn, mens Norge er blant seks land som vil bruke mer penger på forsvar uten å nå målet om 2 prosent, ifølge ELN.

USA sto i fjor for over 70 prosent av NATOs forsvarsutgifter og er ikke en del av undersøkelsen.

– Det er få tegn til vesentlig endring i Europas langvarige fall i forsvarsutgifter – til tross for bekymring for Russlands oppførsel og ustabilitet i Midtøsten, slår tankesmia fast.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Seks NATO-land deler på styrkeledelse


  Ukraina i russisk skrustikke

Frykter Ukraina bare er starten