– Det var en stund siden sist! Jeg har savnet dette.

Chris Christie er i ferd med å kaste jakken. Han står i en slitt gymsal langt unna maktens sentrum. Rundt ham sitter noen hundre innbyggere fra hjemstaten New Jersey.

Christie har snakket i en halvtime uten manus. Den neste timen skal han svare på spørsmål fra salen om alt fra småbåthavner via griseoppdrett til assistert dødshjelp. Publikum kan spørre om hva de vil. Men hvis de er frekke i kjeften, svarer Christie med samme mynt.

– Jeg er ikke her for å bli elsket, selv om det hadde vært hyggelig. Jeg er her for å bli respektert, advarer Christie.

Vendes ryggen

Han tar ikke lenger telefonen. Støttespillerne vender ham ryggen. En dommer kaller politikken hans ulovlig.

Chris Christie, den tøffe, men sjarmerende, republikanske guvernøren, sliter før valgkampen er offisielt kommet i gang. Christie ledet lenge suverent på meningsmålingene blant potensielle presidentkandidater på høyresiden av amerikansk politikk, men et år senere er 20 prosent oppslutning falt til seks-syv prosent, ifølge Real Clear Politics.

Profilen fikk seg en varig knekk etter den såkalte broskandalen.

En større bekymring er at tidligere maktspillere og økonomiske velgjørere begynner å bli lunkne til den godslige juristen, ifølge Washington Post.

Samtidig vender elitene i partiet seg mot andre moderate kandidater som Jeb Bush og Scott Walker, skriver New York Times. Kritiske partimedlemmer sier til avisen at Christie befinner seg i en boble. Han treffer ikke nok folk. Han kommer for sent til møter. Pengeinnsamlingen går tregt.

– Han er en svært populær fyr, men greier ikke å skape den organisasjonen som er nødvendig for å lykkes. Han når ikke frem til nok folk. Og det tror jeg er klassisk nybegynnerfeil, sier finanstopp Anthony Scaramucci til avisen.

Han var tidligere Christie-tilhenger, men støtter i dag Walker.

Ess i ermet

Men Christie har et sikkerstikk på hånd: hans talegaver og utstråling.

For å vise seg frem, legger guvernøren ut på en serie folkemøter for første gang på et halvt år. Han har hatt stor suksess med formatet tidligere. Rappkjeftede ordvekslinger med kritikere ble rene farsotter i sosiale medier.

– Legenden om Christie ble skapt på disse folkemøtene. Han må komme seg på veien hvis han skal få draget på velgerne igjen, sier leder Patrick Murray ved Monmouth University Polling Institute til South Jersey Politics.

Onsdag kveld var Christie i Moorestown i hjemstaten. Så står New Hampshire for tur – en nøkkelstat for potensielle presidenter.

Onsdag fremstilte Christie seg som en reformator som kan slanke offentlig sektor, men unnlot å nevne at enkelte av tiltakene hans er lovstridige. Mandag slo en dommer fast at guvernøren brøt loven da han ikke oppfylte pensjonsforpliktelsene til offentlig ansatte i 2014. De udekkede pensjonsforpliktelsene i New Jersey er blant landets største. Åtte kredittvurderingsbyråer har nedgradert delstaten siden Christie ble valgt, ifølge WSJ.

Christie fikk også spørsmål om hvorfor han før jul nedla veto mot et forslag om større båser i grisefjøs. New Jersey har knapt svineproduksjon, men det har derimot Iowa – en delstat som tildfeldigvis sparker igang presidentvalgkampen neste år. Neppe tilfeldig, mener kritikerne som påpeker at Christie var på reise utenfor hjemstaten i 137 dager ifjor. Vippestater og mektige partitopper ble pleiet.

– Hør: Jeg fokuserer på denne jobben. Jeg bryr meg om den, sa guvernøren.

Om det finnes en annen jobb han kunne tenke seg om et års tid?

– Jeg har ikke bestemt meg, svarte Christie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.