Drøyt to uker før israelerne går til valg, synes frontene i israelsk politikk steilere enn noen gang. Samtidig er det svært jevnt på meningsmålingene mellom regjeringskoalisjonen og opposisjonsalliansen Sionistunionen, og det er helt i det blå hvem som vinner valget 17. mars.

– Til nå har valgkampen i veldig stor grad vært uten politisk innhold. Det har blitt til en kamp om Netanyahu og hans person, sier Israel-forsker Marte Heian-Engdal til NTB.

Netanyahu satser alt på å overbevise velgerne om at han er den eneste som er skikket til å forsvare folket mot Israels fiender og anklager opposisjonen for å ta lett på rikets sikkerhet.

Økonomi

Opposisjonen har i hovedsak unngått å gjengjelde regjeringskoalisjonens svertekampanjer, men valget kan avgjøres av om Netanyahus motstandere lykkes i å overbevise velgerne om at han har skylden for boligkrisen og de høye levekostnadene i landet.

Statsministerkandidat Herzog anklager regjeringen for å ha brukt milliarder på bosetninger i okkuperte områder i stedet for å løse Israels boligkrise. Sionistunionen har dessuten lovet å blåse liv i fredsforhandlingene med palestinerne.

Netanyahu og hans parti Likud har på sin side kjørt en massiv reklamekampanje der trusselen fra Iran og væpnede islamister står i sentrum.

– Sikkerhet har alltid vært trumfkortet i israelsk politikk. Den som til sjuende og sist vinner valget, er som regel den som greier å male et bilde av seg selv som den som kan passe på landet og dets innbyggere, sier Heian-Engdal, som er stipendiat ved Universitetet i Oslo.

Sløsing

Politiske budskap for øvrig drukner i et for eller imot personen Netanyahu. Midt i striden står skandalene rundt hans og kona Saras bruk av skattebetalernes penger.

Dette gagner i hovedsak Netanyahu selv, mener flere analytikere, som peker på at den sterke kritikken av statsministeren plasserer ham i en offerrolle, og kombinert med hans massive kampanjer rundt sikkerhetsspørsmål tar dette oppmerksomheten bort fra reelle politiske utfordringer.

– Det spørs om han taper på skandalene, for israelerne er ganske tilgivende. Det er relativt mye korrupsjon i israelsk politikk, og israelerne er på en måte immune mot det. Men det vil være et problem hvis det fester seg en idé om at Netanyahu ikke har kontakt med folket og ikke skjønner hverdagsstrevet til vanlige israelere, sier Heian-Engdal.

Kommende uke tar Netanyahu valgkampen til Washington, der han skal holde en allerede mye omtalt tale om Irans atomprogram i Kongressen.

Forsprang

Gjennomsnittet av de siste meningsmålingene gir nå Sionistunionen et knapt forsprang på ett mandat foran Likud, ifølge Haaretz' beregninger. Det kan være et hint om at økonomisk uro har fått forrang over sikkerhetsspørsmål hos velgerne.

Men én av fem velgere har ennå ikke bestemt seg for hvilket parti de skal stemme på, ifølge Haaretz. I det store lappeteppet som utgjør israelsk politikk, ligger nå elleve partier eller allianser over sperregrensa på gjennomsnittsmålingene.

Småpartiene er viktige, for hvis det blir dødt løp mellom de to store blokkene, avhenger alt av hvem som vil samarbeide med hvem.

Les også:
Strides om Norwegian begår streikebryteri
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.