Det er i år 50 år siden Warren Buffett overtok tekstilselskapet Berkshire Hathaway.

Buffett har utviklet dette til å bli et investeringsselskap som i dag kontrollerer rundt 80 selskaper og eier aksjer verdt 117,5 milliarder dollar i børsnoterte selskaper. I helgen offentliggjorde Buffett det årlige aksjonærbrevet. 84-åringen har ingen planer om å gi seg som styreformann i holdingselskapet, men han advarer aksjonærene om at etterfølgeren hans vil få en svært vanskelig oppgave med å levere tilsvarende resultater.

«Ikke forvent en repetisjon av hva vi har gjort de siste 50 årene. Alt er blitt for stort. Jeg tror imidlertid Berkshire vil utkonkurrere vanlige amerikanske selskaper, men vår fordel – hvis det i det hele tatt er noen – vil ikke være stor», skriver Buffett.

Tesco-kakerlakker

Aksjonærbrevet er som vanlig svært direkte i formen, og Buffett kommer med klare advarsler – og en dose selvkritikk.

Beslutningen om å investere i den britiske kjøpesenterkjeden Tesco har påført selskapet tap på 444 millioner dollar (3,4 milliarder kroner). Buffett angrer på at han ikke kvittet seg med Tesco-aksjene da han først så faresignalene i selskapet. Buffett solgte 114 millioner aksjer og tok en gevinst på 45 millioner dollar, men ble sittende på resten. «Jeg er flau over at det tok så lang tid for oss å selge oss ned. Når du ser en kakerlakk i kjøkkenet, er det bare snakk om dager før du møter slektningene», skriver Buffett.

Da Buffett solgte, valgte Oljefondet å kjøpe seg opp, og eier nå mer enn syv prosent av Tesco.

– Tesco er det selskapet vi har hatt størst verdifall i det siste året, sa Oljefondets aksjesjef Petter Johnsen til DN 21. februar.

Russisk rulett

Da Buffett begynte å kjøpe aksjer i det kriserammede tekstilselskapet Berkshire, var ikke planen å overta selskapet. Denne beslutningen beskriver han selv som en tabbe.

«Det var en monumentalt dum avgjørelse», ifølge Buffett.

Buffett hadde investert som en finansiell investor. Han fikk et tilbud om å selge aksjene med en avkastning på 52 prosent. Dette avslo han da beløpet var lavere enn han hadde avtalt muntlig. Dermed lanserte han et fiendtlig oppkjøp av selskapet og kastet ledelsen.

Berkshire Hathaway tapte penger på tekstilfabrikkene. Buffett forvaltet penger på vegne av andre investorer, og for disse ville det ha gitt en bedre avkastning om han ikke hadde kjøpt tekstilselskapet og foretatt finansielle investeringer som et hedgefond.

Buffett kommer med et løfte til investorene i selskapet i aksjonærbrevet. «Vi vil aldri spille russisk rulett med midlene du har betrodd oss – selv om det metaforiske våpenet har 100 kamre og kun én kule. Etter vårt syn er det galskap å risikere å miste alt du eier for å forfølge hva du kun ønsker deg», skriver han. Han har liten respekt for analytikere. «Prognosemakerne vil fylle opp øret, men fyller aldri opp lommeboken», skriver han.

Elefanter og hunder

Styreformann Buffett og visestyreformann Charlie Munger er tilsammen 175 år. De leder fortsatt den lille organisasjonen med 25 ansatte som utgjør Berkshire Hathaway med hovedkontor i Omaha.

Ifølge Munger er Greg Abel og Ajit Jain aktuelle kandidater til å overta når de to gir seg. Abel og Jain leder energi- og forsikringsaktivitetene hos Berkshire Hathaway. Buffett har aldri ønsket å navngi hvem som er aktuelle til å overta ansvar for selskapet.

«Kjønn bør aldri avgjøre hvem som skal bli konsernsjef for et selskapet», skriver han.

Buffett er mer interessert i å drive frem verdier og foreta nye oppkjøp. Det er spesielt «elefanter» han jakter på – selskaper i prisklassen over ti milliarder dollar. Selskapet har over 63 milliarder dollar i reserver og en betydelig høyere finansiell løfteevne.

– USA er min første kjærlighet, men jeg ser fantastiske muligheter for oss i Europa, sier han i et intervju med Financial Times.

Berkshire foretok 31 oppkjøp i 2014, men det siste «elefantkjøpet» fant sted i 2013 da selskapet kjøpte halvparten av næringsmiddelselskapet Heinz – som er mest kjent for ketchup.

«Vi mottar ofte henvendelser om oppkjøp, men ofte er de ikke i nærheten av å innfri kravene vi stiller. Hvis vi viser interesse for å kjøpe en collie, ender vi opp med en rekke henvendelser fra folk som håper å kunne selge sin cocker spaniel», skriver Warren Buffett.

Les også:

Kabinansatte varsler sympatistreik med Norwegian-pilotene  

- Ville vært katastrofalt for Norge

Blåst av banen av Tesla - igjen

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.