«Han kommer ikke til å komme seg trygt hjem».

Det forteller Tamara Roschina (66) at hun sa til sin 88 år gamle mor, etter å ha hørt Boris Nemtsov på radio fredag kveld.

Lorissa Koptsova tror ikke noe vil forandre seg etter denne helgen. Foto: Linda Næsfeldt
Lorissa Koptsova tror ikke noe vil forandre seg etter denne helgen. Foto: Linda Næsfeldt (Foto: Dagens Næringsliv)
Det var i et intervju med den uavhengige radiokanalen Ekko Moskva at Nemtsov, en tidligere visestatsminister som har markert seg som en av de krasseste stemmene i opposisjonen mot Vladimir Putin, oppfordret alle som lyttet til å komme på antikrigsdemonstrasjon søndag 1. mars.

Han beskyldte Putin for å være en løgner og sa: «Hvis 100.000 mennesker kommer ut, kan det få Kremlin til å snu, det blir et absolutt sjokk for dem». Senere samme natt ble Roschina vekket av moren sin med nyheten om at Nemtsov var skutt.

– Et fryktelig sjokk. Det var som jeg ble skutt selv, sier Roschina.

Det var flest gamle mennesker på minnemarsjen søndag. Flere DN snakker med sier de er skuffet over at ungdommen ikke bryr seg. Foto: Linda Næsfeldt
Det var flest gamle mennesker på minnemarsjen søndag. Flere DN snakker med sier de er skuffet over at ungdommen ikke bryr seg. Foto: Linda Næsfeldt (Foto: Dagens Næringsliv)
Vi møter henne blant titusener av russere som søndag marsjerte gjennom sentrum av Moskva, og frem til åstedet, ute på en bro bare noen hundre meter fra Kremls rustrøde vegger. Roschina har med seg en bukett roser som hun vil legge på åstedet, der det har dannet seg et lite berg av blomster i løpet av helgen. Massive mengder med politifolk flankerer ruten de fremmøtte skal gå. Mange bærer store, russiske flagg i den sure vinden.

Knestående

Andrej Butynin tok toget grytidlig fra Jaroslava for å delta i minne­markeringen. – De beste av oss russere har alltid blitt drept, sier han. Foto: Linda Næsfeldt
Andrej Butynin tok toget grytidlig fra Jaroslava for å delta i minne­markeringen. – De beste av oss russere har alltid blitt drept, sier han. Foto: Linda Næsfeldt (Foto: Dagens Næringsliv)
Opposisjonen i Russland var allerede i knestående før drapet, og det var ikke ventet noe stort oppmøte på den planlagte demonstrasjonen. Antikorrupsjonsbloggeren Aleksej Navalnij, en annen av initiativtagerne til demonstrasjonen, ble arrestert for to uker siden for å ha delt ut løpesedler på metroen, fengslet i 15 dager og forhindret fra å delta. Også Nemtsov hadde delt ut løpesedler, og forklarte lytterne i radiointervjuet hvordan de skulle komme seg til Marjino-distriktet, langt ute i forstedene, der «vårdemonstrasjonen» skulle finne sted. De hadde ikke fått tillatelse til å være i sentrum.

Den russiske opposisjons­politikeren Boris Nemtsov ble drept i Moskva fredag kveld. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Den russiske opposisjons­politikeren Boris Nemtsov ble drept i Moskva fredag kveld. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko (Foto: Ap)
En av dem som hadde tenkt seg dit var Andrej Butynin, en pensjonert geolog fra Jaroslava, som DN møter lenger bak i minnemarsjen. Han går på alle demonstrasjoner han kan, og har tatt toget samme morgen fra Jaroslava, nesten 300 kilometer unna, for å delta.

– Disse kulene var rettet mot hver og en av oss, sier Butynin.

Fikk nok

Moskva er preget av frykt og pessimisme etter et år med sanksjoner og dårlige nyheter fra Ukraina. Flere DN snakker med, sier at de ikke lenger ser noen vits med å dra på demonstrasjoner, fordi det ikke gjør noen forskjell.

Lorissa Koptsova hadde heller ikke tenkt seg ut denne bistre søndagen, men fikk nok da hun hørte nyheten om drapet på Nemtsov. Hun er en pensjonert kvinne som står sammen med tre venninner ved utgangspunktet for marsjen.

– Moren min var redd. Bestemoren min var redd. Hele familien var redde, og nå er de døde. Jeg vil ikke være redd lenger, sier Koptsova.

Da vi spør hva hun frykter, ser hun bare tomt på oss, og sier at det er et rart spørsmål. Hun tror heller ikke helgens hendelser kommer til å forandre noe.

– Jeg gjør dette for meg selv. Bare for meg selv, sier Koptsova.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.