God morgen! Dette er «USA i dag», DNs daglige morgenbrev fra Amerika med aktuelle markedsoppdateringer, nyttige analyser og lenker til interessante artikler for den som vil lese mer. Innspill eller kommentarer? Send epost til mb@dn.no

USA unngikk i 12. time at deler av offentlig sektor ble stengt i helgen.

Men denne uken er det på'n igjen.

Uten et budsjettforlik innen utgangen av fredag, vil sikkerhetsdepartementet (DHS) gå tomt for penger.

Det skjer til tross for at Republikanerne har flertall i begge kamrene etter høstens valgskred.

Striden viser med all tydelighet  hvor store vansker ordstyrer John Boehner har med å gjøre partiet styringsdyktig.

-Det er ikke slik man styrer et land. Det amerikanske folk fortjener bedre, sa komitéleder Hal Rogers før voteringen.

I helgen økte kritikken - ikke minst blant partiets egne politikere. Kongressman Peter King gikk lengst:

-De er selvrettferdige og lider av vrangforestillinger, sa King om partifellene som forsøker å stenge departementet.

De vil bruke budsjettforhandlingene som brekkstang for å omgjøre Barack Obamas presidentordre som gir opphold til flere millioner ulovlige innvandrere.

-Vi snakker om 40-50 av våre 247 representanter og totalt 435 i Kongressen. Vi kan ikke la en så liten gruppe få dominere og kontrollere hva som skjer i Kongressen, ikke minst når det gjelder terrortiltak, sa King til ABC News.

DHS, med cirka en kvart million ansatte, er ansvarlig for grensekontroll og antiterrorismetiltak i USA.

Søndag kveld kunne ikke ordstyrer John Boehner si med sikkerhet om at han vil greie å holde troppene samlet etter nederlaget.

-Jeg tror det. Jeg skal ikke si at er enkelt, for det er det ikke, sier Boehner til Reuters.

Vil ikke guide: Visesentralbanksjefen i Federal Reserve vil gi markedet mindre informasjon i fremtiden. Siden finanskrisen har Fed gitt detaljert guiding om sentrale mål og utfordringer, men Stanley Fischer mener det legger unødvendig store begrensninger på verdens viktigste sentralbank. Les talen hans her og nyhetssak her og her.

Den nye Buffett: Jain og Abel. Det heter de heteste kandidatene til å overta etter Warren Buffett som toppsjef i konglomeratet Berkshire Hataway.

Hillary-ja i april: Opprinnelig skulle det skje i løpet av første kvartal. Så ble datoen utsatt til juni-juli. Natt til mandag skriver Wall Street Journal at Hillary R. Clinton vil annonsere at hun stiller som presidentkandidat for Demokratene i april.

Dette skjer i dag: Inflasjonstall og privatkonsum klokken 14.30 (ventet 0,1 prosent, opp en tidel; ) og innkjøpssjefmåling klokken 16 (ventet 0,3, ned en tidel).

Markedet før åpning: Terminmarkedet indikerer klokken to at de tre tyngste indeksene vil åpne opp 0,2 prosent mandag. Olje ned 0,7 prosent. En euro koster 1,1166 dollar. Renten på tiårige statspapirer ned tre punkter til to prosent.

... og helt til slutt: Utrolig, men sant - disse bildene er tatt med en mobiltelefon

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.