Den australske sentralbanksjefen Glenn Stevens viste blant annet til sterk vekst i boligprisene i Sydney, da sentralbanken tirsdag overraskende lot være å kutte styringsrenten.

Det skriver Bloomberg News tirsdag.

Ifølge en estimatinnhenting nyhetstjenesten hadde foretatt, ventet 18 av 29 økonomer at Reserve Bank of Australia (RBA) skulle sette ned renten med et kvart prosentpoeng til 2,00 prosent.

Etter beslutningen steg australske dollar med opptil én prosent til 78,42 amerikanske cent.

-Gitt at finansmarkedet hadde priset inn sannsynligheten for et rentekutt, er denne oppgangen ikke overraskende. Jeg tror denne oppgangen vil bli kortvarig (…) Vi venter at RBA vil fortsette lettelsene i april, sier Roy Teo, strateg i ABN Amro Bank i Singapore, til nyhetstjenesten.

Alan Oster, sjeføkonom i National Australia Bank i Melbourne, sier at han tror RBA vil vente til mai før rente kuttes ytterligere.

-En av de tingene sentralbanken fortsatt ønsker å se på, er hva som skjer med boligprisene, sier Oster.

SEB skriver i sin morgenrapport at den økonomiske utviklingen i Norge ikke har vært så svak som markedet fryktet for noen måneder siden.

«Tvert imot, økonomiske data har vært ganske NOK-positive. Vi ser likevel fortsatt en høy sannsynlighet for et rentekutt i mars», heter det i morgenrapporten.

Banken mener at Norges Banks atferd på møtet 19. mars vil være avhengig av hvordan lavere oljepriser har påvirket selskapenes investeringsforventninger, og om svakhet sprer seg til andre sektorer.

SEB mener at tall for oljeinvesteringene torsdag og Norges Banks regionale nettverksrapport fredag vil bli avgjørende.

Morgenrapporten fremholder at den svenske regjeringen har bedt det nasjonale forskningsinstituttet analysere en eventuell opphevelse av målet om 1 prosent overskudd i offentlig sektor (over en forretningssyklus), som har ligget der i 20 år.

I stedet for dette skal det vurderes et balansert budsjettmål.

«Ettersom offentlig sektor for tiden går med underskudd (2,1 prosent av BNP i 2014), vil ikke en oppgivelse av overskuddsmålet føre til økt forbruk i dag. Det vil imidlertid kunne øke spillerommet for økte langsiktige offentlige investeringer i infrastruktur, boligbygging med mer», skriver SEB.

Kronen er tirsdag morgen styrket med om lag en halv øre mot euro, til 8,6026, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs foregående dag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt én øre, til 7,6840.

Euro er i morgentimene styrket til 1,1199 dollar, etter å ha sluttet på 1,1184 dollar i New York mandag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag kveld på 1,396 prosent, mot 1,393 prosent fredag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Kjempesmell for Grand Hotel: Tallene er minst like ille som vi fryktet
Her avslører Audi hvordan neste generasjon A6 stasjonsvogn kan se ut
 
  Hvitevarene lever kortere og kortere