Nesten 50 millioner kinesere fra fastlandet besøkte Hong Kong ifjor. Ifølge offisielle statistikker står de for rundt en tredjedel av detaljomsetningen. Mange ønsker likevel å begrense antall kinesere som får legge turen over grensen.

Prostituert lokalsamfunn

Søndag brøt det igjen ut slagsmål mellom fastboende i en bydel i Hong Kong og kinesere fra det kinesiske fastlandet som var på helgehandel i den tidligere britiske kolonien. De jakter på varer som er billigere i Hong Kong og videreselger med profitt i Kina.

De kinesiske shopperne ble møtt med demonstrasjoner – organisert av to grupper – da de kom over grensen fra Kina. Politiet måtte rykke inn da kineserne ble forsøkt jaget vekk fra området. Minst 36 mennesker ble arrestert under opptøyene ved Yuen Long ved grensen til Kina.

Det gamle tradisjonelle lokalsamfunnet er blitt forandret på få år. Årsaken er blant annet åpningen av en ny grenseovergang som gjør det enklere for kinesere fra Shenzhen å besøke Hong Kong.

De gamle spisestedene og butikkene er erstattet med utsalg som selger hva kinesiske kunder ønsker.

– Yuen Long er som en prostituert, det skjer en voldtekt av lokalsamfunnet. Dette er ikke noe vi har bedt om eller ønsker, sier designeren William Tang Tat-chi, som er oppvokst i bydelen, til South China Morning Post.

Harryhandel i Hong Kong

Helgens opptøyer er de største og mest omfattende så langt. Også i andre bydeler i Hong Kong har det vært protester og demonstrasjoner mot fastlandskinesere.

Andre i Hong Kong – en by som er bygd opp på handel og fostrer kapitalisme – har problemer med å forstå bakgrunnen.

– Hvorfor velger så mange å handle i Hong Kong? Årsaken er at hva vi selger er så bra. Hvorfor protesterer de mot kundene? Det er kun for å protestere. De ønsker å skape problemer. De marsjerer med kolonistenes flagg, men vi er alle kinesere, sier Tom Lau, som bor i nabolaget Yuen Long, til Reuters.

I Kina er det høyere importavgifter på blant annet importerte farmasiprodukter, morsmelk­erstatning og elektronikk. I Hong Kong er det fri konkurranse og svært konkurransedyktige priser.

Tidobling turister

Siden årtusenskiftet har det vært en tidobling av kinesiske turister til Hong Kong – en tettbebodd by med 7,3 millioner fastboende.

Hong Kongs samferdselsminister sa på mandag at det er en begrensning på hvor mange turister Hong Kong har kapasitet til å motta.

– Mange turister kan være bra, men det skaper også press. Vi håper at vi via politikken kan sørge for at dette ikke har en negativ innvirkning på våre innbyggere eller at det påvirker hverdagen, sier Anthony Cheung til South China Morning Post.

I januar besøkte over 5,6 millioner turister byen som har et areal på 1100 kvadratkilometer – tilsvarende Mandal kommune, som har under 15500 innbyggere.

Les hele avisen her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.