Den japanske økonomien sliter med å skape en bærekraftig vekst, men hos storselskapene er det jubel og feiring. Resultatene har aldri vært høyere og skal bli bedre. - 2015 blir rosenrødt, sier sjeføkonom Takuji Okubo.

Det er i hovedsak de største japanske eksportørene som har sørget for at landet kom seg ut fra en kortvarig resesjon ifjor. Den japanske valutaen har svekket seg kraftig mot de største handelspartnerne. Dette gjør japanske biler, stål og elektronikk mer konkurransedyktig på pris.

Drahjelp fra svak valuta

Resultatsesonger fra fjorårets siste kvartal er fremlagt og de fleste storselskapene kan si seg svært godt fornøyd.

- I forrige kvartal havnet det samlede overskuddet på over 18000 milliarder yen for børsnoterte selskaper. Dette er det høyeste overskuddet noensinne. Enda viktigere er det å se på resultatmarginene. De har ikke vært høyere på 30 år, sier sjeføkonom Takuji Okubo hos Japan Macro Advisors.

Selskapet har tatt for seg regnskapene for japanske selskaper tilbake til etterkrigsårene. På 1970-tallet fikk selskapene drahjelp fra en svært lav valutakurs på eksportmarkedene og dette førte til høye resultater. Det forventes at den japanske yenen skal svekke seg ytterligere.

Dette lover godt for kommende kvartalsregnskaper.

- Selskapene forventes å gjøre den enda bedre i inneværende kvartal. Eksporten økte med fem prosent i januar sammenlignet med i desember. De fallende råvareprisene gjør at resultatmarginene blir bedre, sier Okubo.

Rosenrødt for Japan

Han tror den høye aktiviteten og solide resultater hos japanske selskaper vil spre seg til andre deler av økonomien. Dette er også målet til statsminister Shinzo Abe og «Abenomics»-strategien.

- Den høye lønnsomheten hos produsentene vil sannsynligvis føre til positive ringvirkninger i hele økonomien. Økt eksport vil kreve en høyere arbeidsstyrke og legger press på et allerede stramt arbeidsmarked, sier sjeføkonomen.

Den japanske arbeidsledigheten var på 3,6 prosent i januar. Storselskapene har lovt å gi lønnspåslag under de kommende forhandlingene.

- Det er bare et tidsspørsmål før det stramme arbeidsmarkedet vil gi en lønnsvekst og det gir økt privat forbruk. Det virker som at 2015 vil bli et svært rosenrødt år for den japanske økonomien, sier sjeføkonom Takuji Okubo hos Japan Macro Advisors.

Nøkkelindeksen Nikkei 225 ved Tokyo-børsen har steget med 25 prosent det siste året og har den siste uken ligget på det høyeste nivået på nesten 15 år.

Det er fortsatt et godt stykke igjen før rekorden fra årets siste handledag på 1980-tallet blir slått; da må Nikkei-indeksen mer enn fordoble seg fra dagens nivå på 18600.

Overraskende indisk rentekutt

Indias sentralbanksjef liker å overraske markedet med renteendringer når det minst forventes. I dag kom det nok en rentenedsettelse med 25 basispunkter – knappe to måneder siden den forrige endringen. Den nye styringsrenten er på 7,5 prosent.

Dette kommer etter at statsminister Narendra Modi la frem statsbudsjettet i helgen. Han lovte å kjøre en ansvarlig økonomisk politikk og redusere underskuddet til tre prosent av bruttonasjonalprodukt.

Dette er hva sentralbanksjef Raghuram Rajan, som tidligere var sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet (IMF), ønsket å høre.

«Prisene på grønnsaker falt og den generelle prisveksten foruten mat og drivstoff har moderert seg. Vi ser en utvikling i tråd med den planen vi formulerte i januar 2014 – faktisk går det i et raskere tempo enn tidligere antatt», skriver sentralbanken.

Rundt 20 sentralbanker har kuttet renten så langt i år.

Kvart århundre uten resesjon

Den australske økonomien fikk en økonomisk vekst på 2,5 prosent i fjorårets siste kvartal. Statistikkene har ikke skapt de store reaksjonene på finansmarkedene – de var som forventet og i tråd med aktiviteten i tredje kvartal.

Vekststatistikkene kom en dag etter at den australske sentralbanken bestemte seg for ikke å røre renten.

- Det går i retning av ytterligere lettelser da økonomien vokser mindre enn tidligere og arbeidsledigheten øker. Dette gir sentralbanken rikelig med ammunisjon til å kutte renten i mai til to prosent, sier fagøkonom Matthew Circosta hos Moody’s Analytics til CNBC.

Australia har hatt sammenhengende økonomisk vekst siden begynnelsen av 1990-tallet og har unngått resesjoner.

Markedene

Det er en blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag formiddag. Indiske aksjer har gjort et byks og nøkkelindeksen Sensex har nesten passert 30000-nivået – en ny rekord – etter det overraskende rentekuttet i dag.

Aktiviteten i tjenesteytende sektor i Kina fikk en svak vekst i februar. HSBC/Markit Services Purchasing Managers' Index(PMI) viser en måling på 52 – opp fra 51,8 i januar. Dette er lavere enn den offisielle innkjøpssjefsindeksen som kom i helgen.

Tjenestesektoren utgjør 48 prosent av den kinesiske økonomien. Vekstmålene for 2015 vil bli fastsatt under de kommende møtene i Folkekongressen denne uken.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no