Over 75000 kinesiske dollarmillionærer har flyttet fra Kina det siste tiåret. Mange er villige til å betale titall millioner kroner for å sikre seg oppholdstillatelse og statsborgerskap i vestlige land.

Det er fortsatt høy økonomisk vekst i Kina, men myndighetenes kamp mot korrupsjon og pågående reformer har ført til at mange rike kinesere er nervøse. Det er kapitalkontroll på utførsel av penger, men dette stopper ikke mange tusen fra å flytte til andre land årlig.

Rike ønsker å flytte

En ny undersøkelse foretatt av eiendomsmeglerselskapet Knight Frank, basert på tallmateriale fra advokatselskapet Fragomen, viser at 76000 kinesere med en milliondollarformue har flyttet det siste tiåret.

- Det er et ønske fra rike kinesere om å flytte, sier analysesjef Liam Bailey hos Knight Frank til Bloomberg News.

De engelskspråklige landene Storbritannia, Singapore, USA, Australia og Canada er de mest populære landene – ikke bare for kinesere, men også nyrike fra andre fremvoksende land som India og Russland.

Det siste tiåret har 114000 av verdens dollarmillionærer flyttet til Storbritannia. Mange av disse landene har spesielle investeringsvisumer som gjør det enkelt for formuende familier å flytte.

Storbritannia mottok 703 søknader for et såkalt «Tier 1»-visa i fjorårets tre første kvartalet. Denne visumtypen setter som forutsetning at det investeres minimum to millioner britiske pund (23,6 millioner kroner) i Storbritannia. Nesten halvparten av søknadene kom fra Kina.

Påvirker eiendomspriser

Aldri tidligere har flere dollarmillionærer vært interessert i å flytte fra Kina, ifølge rapporten fra Knight Frank og Fragomen.

Ifølge en rapport fra finansinstitusjonen Barclays i fjor ønsket nesten halvparten av kinesiske millionærer å flytte. En annen rapport fra Hurun i fjor vår viste at 64 prosent gikk med planer om å flytte.

For mange gjelder det å sikre familien og formuen i tilfelle de får problemer i Kina.

- Utflyttingen av kinesiske dollarmillionærer har påvirket store eiendomsmarkeder over hele verden, sier analysesjef Nicholas Holt hos Knight Frank.

I Sydney økte eiendomsprisene med over 11 prosent i fjor.

Antall såkalte «ultrarike» – de med en formue på over 250 millioner kroner – har økt kraftig i Asia de siste årene. De hadde en samlet formue på 5900 milliarder dollar i fjor, ifølge Knight Frank.

Singapore, Hong Kong og New York City forventes å tiltrekke seg flest ultrarike de neste ti årene. De viktigste byene for verdens rikeste i 2015 vil være London, New York, Hong Kong, Singapore og Shanghai, ifølge «The wealth report 2015».

Sterke i troen på India

På knappe to år har den indiske økonomien gått fra å være i en krise til å lokke til levere høy økonomisk vekst, lavere inflasjon og en regjering som har skapt tillit hos investorer. Nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen har steget med 38 prosent på ett år.

Etter nesten ett år ved makten må statsminister Narendra Modi få med seg resten av regjeringen og nasjonalforsamlingen til å gjennomføre reformer og få banket gjennom nye lover.

Økonomer hos Goldman Sachs er optimistiske, men ser også at populistiske tiltak kan ødelegge for det indiske veksteventyret hvor det forventes en høyere økonomisk vekst enn i Kina i 2016.

«Reformhastigheten kan enten bremse ned på grunn av manglende evne til å få godkjent nye lover i parlamentet eller et behov for å øke subsidiene hvis den økonomiske aktiviteten vokser raskt nok eller det ikke skapes nok nye arbeidsplasser», skriver sjeføkonom Tushar Poddar for Goldman Sachs India i en ny rapport.

Partiet til statsminister Modi har ikke flertall i Overhuset i nasjonalforsamlingen. Opposisjonen har fått blod på tann etter at de vant lokalvalg nylig.

På landsbygden er lønnsveksten på det laveste siden 2005 - betydelig lavere enn prisveksten. Dette rammer kjøpekraften til Indias flere hundre millioner fattige.

Til tross for dette er Goldman Sachs optimistiske.

«Denne optimismen hvilen på to pilarer: Indias gunstige demografiske sammensetning og de starter fra et lavt nivå når det gjelder investeringer, infrastruktur og produktivitet», ifølge sjeføkonomen hos Goldman Sachs.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene venter på nyheter fra Europa og de amerikanske sysselsettingstallene i dag. Det er optimisme i Japan og Nikkei-indeksen er i ferd med å ende uken på det høyeste nivået siden mars 2000 og nærmer seg 19000-nivået.

De to japanske dagligvarekjedene FamilyMart og UNY Group Holdings vurderer en fusjon. FamilyMart konkurrerer med 7-Eleven i Japan og en rekke andre asiatiske land.

Samleindeksen MSCI Asia Pacific har steget med vel 0,6 prosent fredag formiddag i Asia.

- Dagens oppgang skyldes i hovedsak positive nyheter fra Europa. Oppgangen for Nikkei-indeksen forventes å fortsette inn i neste uke. Vi forventer at Nikkei-indeksen ender på 19400 ved slutten av mars, sier seniorstrateg Shigemitsu Tsuruta hos SMBC Friend Securities til Reuters.

Yenkursen ligger på 120 mot en amerikansk dollar – noe som blir sett på som positivt for konkurranseevnen for japanske eksportører. Så sent som høsten 2012 lå den på 78 mot en dollar.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no