I februar ble det skapt 295.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren i USA, viser den månedlige jobbrapporten som amerikanske myndigheter offentliggjorde fredag.

På forhånd var det ventet en oppgang på 235.000 nye jobber i februar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News blant 96 økonomer. 

I januar var det en økning i sysselsettingen utenom jordbruket på 239.000 , viser reviderte tall.

Arbeidsledighetsraten falt til 5,5 prosent, mens det var ventet en ledighetsrate på 5,6 prosent. I januar var ledighetsraten 5,7 prosent.

Den amerikanske dollaren styrkes markert på de overraskende tallene. En euro koster i skrivende stund 1,0875 dollar, noe som er 1,4 prosent sterkere enn ved sluttnotering torsdag kveld.

Dollaren er nå på det sterkeste nivået siden september 2003.

Økt timelønn

I tillegg til jobbvekst og ledighetsrate inneholder jobbrapporten også informasjon om utviklingen i antall timer i en gjennomsnittlig arbeidsuke, samt endring i gjennomsnittlig timelønn.

Spesielt det siste punktet har fått mye oppmerksomhet de siste månedene. Sentralbanksjef Janet Yellen i Federal Reserve har tidligere understreket man må se på et bredere utvalg av indikatorer, og ikke bare arbeidsledigheten, for å få et riktig bilde av utviklingen i arbeidsmarkedet.

Hun har spesielt lagt vekt på at utvikling i lønningene kan tyde på at arbeidsmarkedet ikke nødvendigvis er så stramt som arbeidsledigheten isolert sett viser.

Gjennomsnittlig timelønn økte med 0,1 prosent i februar sammenlignet med måneden før. Det var ventet en oppgang på 0,2 prosent.

Gjennomnsittlig antall arbeidstimer per uke holdt seg på 34,6, mens det var ventet en nedgang til 34,3 timer.

Les også:

Knallsterk dollar før jobbtall

Kronen styrkes  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.