Det kom ingen voldsom reaksjon i markedene da tiltaket ble iverksatt, men eurokursen falt til sitt laveste nivå mot dollar på over elleve år.

Planen om å kjøpe verdipapirer for 60 milliarder euro i måneden ble vedtatt i januar. Oppkjøpene av europeisk statsgjeld og andre typer verdipapirer vil minst vare i halvannet år. ESB skal til sammen bruke en sum tilsvarende nesten 10.000 milliarder kroner.

Denne typen tiltak kalles kvantitative lettelser, eller mer uformelt «pengetrykking». Målet er å gjøre det billigere å låne penger, å heve den økonomiske veksten og å unngå fallende priser.

ESB har allerede senket renten nesten til null, uten at det har fått slutt på perioden med lav vekst som i deler av eurosonen har vart helt siden finanskrisen. Også sentralbankene i USA, Storbritannia og Japan har satset på pengetrykking for å få fart på økonomien i kjølvannet av finanskrisen.

Kritikere frykter imidlertid at pengetrykkingen i eurosonen vil øke risikoen for bobler i økonomien og gjøre kriserammede land mindre motivert for ubehagelige, men nødvendige reformer.

Regjeringen i Tyskland er blant dem som har uttrykt skepsis til ESB-sjefen Mario Draghis nye tiltak.

Les også:
Advokat: - Et signal om at Norwegian ikke har mer å gå på
- Det er ikke noe svart hull, dette her
Traa tar millionutbytte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.