Kinesiske myndigheter har det siste tiåret oppfordret lokale selskaper til å investere i fornybar energi. Dette er blitt gjort.

Entreprenøren Li Hejun har holdt en høy profil i den kinesiske energidebatten og står som forfatter av boken «Kinas nye energi­revolusjon». I Kina går han under navnet «solkongen».

Vil oppnå «store ting»

Li Hejun begynte å kjøpe opp patenter, konkursbo og moderne fabrikker hvor eierne hadde kastet kortene. Ifjor steg aksjekursen på Hanergy Thin Film Power Group med over 250 prosent ved Hong Kong-børsen. Oppgangen har fortsatt med over 150 prosent siden nyttår. Bare den siste uken er oppgangen på 50 prosent.

Li Hejun hadde en formue – i hovedsak aksjer i selskapet – på 29,6 milliarder dollar i forrige uke, ifølge Forbes.

– Målet med å tjene masse penger er å oppnå store ting. For meg er dette å gjøre ting som hjelper andre mennesker, sier han i et intervju med CNBC Asia.

Børsverdien på Hanergy er med 285 milliarder kroner høyere enn selskapets ti største konkurrenter tilsammen – til tross for at selskapet har en lav markedsandel av det globale solenergimarkedet. Hanergy hadde en omsetning på 450 millioner dollar (vel 3,5 milliarder kroner) i første halvår i 2014.

Børsen i Hong Kong har bedt om en forklaring fra selskapet, men ledelsen sier den ikke er istand til å forklare de store svingningene.

Skjønner ikke kursoppgangen

Enkelte peker mot klimafilmen «Under kuppelen», som ble sett av over 200 millioner kinesere i forrige uke, før den i helgen ble blokkert av landets største internettselskap. I filmen forklares det med enkle grep hvordan luftforurensningen berører flere hundre millioner mennesker – og hvordan situasjonen kan bedres.

Hanergy baserer teknologien på solpanel av tynnfilm. De fleste solcelleprodusenter benytter krystallinsk silisium. Tynnfilm har en lav markedsandel, men selskapet skal sitte på patenter og ny teknologi etter oppkjøp i USA, Europa og Kina.

– Selv om Hanergy har kjøpt svært interessant teknologi er det ikke nok til å rettferdiggjøre dagens verdsettelse basert på hva vi vet, sier energianalytiker Charles Yonts hos CLSA til Wall Street Journal. Han mener oppgangen er unik.

– Jeg forstår ikke kursoppgangen og har ikke møtt noen som gjør det. Dette er forbløffende – jeg har aldri sett noe lignende, sier Yonts.

Låner i gråmarkedet

Selskapet har hatt problemer med å skaffe til veie finansiering for å bygge nye fabrikker i Kina. De har benyttet seg av gråmarkedet og har lånt over tre milliarder kroner med en effektiv rente på inntil 11,5 prosent, ifølge Financial Times.

– Denne typen finansiering ser vi vanligvis hos selskaper som ikke har tilgang til bankfinansiering – eller ikke har tilstrekkelig tilgang til kapital, sier direktør Jason Bedford hos UBS til FT.

Grunnlegger Li Hejun har solgt privatflyet sitt til et selskap i Hong Kong og leaser det tilbake. Selskapet er i ferd med å bygge minst ni fabrikker i Kina og står bak bygging av et vannkraftverk i Myanmar.

– Det mangler informasjon fra selskapet på hvor mange prosjekter som bruker selskapets teknologi. Jeg vet ikke hvor mye av panelproduksjonen eksisterer og er i produksjon. Vi ser ikke mange av produktene ute i felten, sier direktør Frank Haugwitz hos Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory til South China Morning Post.

Kinesiske spekulanter

Advokat David Webb har siden midten av 1990-tallet vært en fryktet aktivist ved Hong Kong-børsen. Han er beryktet for å stille opp på generalforsamlinger med kritiske spørsmål. Han har siden ifjor advart mot selskapet og en aksjekurs han karakteriserer som en boble.

Han mener noe av årsaken til børsoppgangen er at det er mulig å handle aksjer i kinesiske selskaper direkte via Hong Kong-børsen. Dette har åpnet opp for spekulativ kapital som holdes skjult utenfor Kina.

«Når fastlandskinesere øker deltagelsen i aksjemarkedet vil det føre til et høyere spekulasjonsnivå. De som er spekulanter vil lære at dette ikke er en lett måte å tjene penger på», skriver han i en rapport.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.