Køen strekker seg nesten gjennom ytterdøren hos Plowshare på Upper West Side.

– Dette er en ødemark for kvalitetskaffe, sier Taylor Waugh.

Han nikker mot avenyene utenfor døren, kjent som den dølle delen av Manhattan.

Men selv om konkurransen er lav, og marginene gode, var det kompisen – og ikke ham – som åpnet espressobar med tilhørende brenneri her nylig.

– Kanskje jeg starter for meg selv senere i livet. Men jeg har fortsatt så mye å lære, sier Waugh.

Bråbrems

Markant færre unge mennesker tar sjansen på å starte egen bedrift i USA. Andelen personer under 30 år som eier bedrifter, er den laveste på 24 år. Og andelen oppstartsbedrifter i næringslivet har ikke vært lavere siden 1977, viser offisielle tall (se grafikk).

– Dette bør virkelig bekymre oss. Intet mindre enn vår fremtid står på spill. Innovasjon er nøkkelen til økonomisk vekst, sier forsker Robert Litan ved Brookings Institution.

Han peker på at de virkelig store sprangene – «the disruption» – i næringslivet de siste 100 årene har skjedd i oppstartsbedrifter.

– Telefonen, luftkondisjoneringsanlegg, datamaskinen – slike ting som virkelig forandret verden, ble oppfunnet av unge folk, enkelte helt nede i tenårene. Store, etablerte bedrifter nøyer seg med skrittvis utvikling og nyskapning, siden disse store bruddene ofte vil svekke deres eksistensgrunnlag, sier Litan.

Skarp kontrast

Statistikken står i skarp kontrast til bildet av USA som den risikovillige gründerens hjemland. Amerikanere hyller sine Carnegie, Ford, Jobs og Zuckerberg, men sannheten er at de siste generasjonene ikke følger i deres fotspor.

– Folk tror oss ikke når vi sier dette. Silicon Valley er jo i fyr og flamme for tiden. Men sannheten er at i resten av landet går det trått, sier Litan.

Pilene peker nedover i alle deler av næringslivet, over hele landet og i så godt som alle storbyområder:

Andelen oppstartsselskaper er mer enn halvert fra 1977 til 2012.

Andelen gamle selskaper økte med 50 prosent fra 1992 til 2011.

Andelen bedrifter som overlever har falt nesten sammenhengende i 25 år.

Kauffman Foundation, som kartlegger landets entreprenørånd, er bekymret.

– USA trenger ikke bare økonomisk vekst. Vi trenger også økonomisk fornyelse, sier toppsjef Wendy Guillies i en pressemelding.

Men selv om forskere og utredere står i kø for å advare mot følgene, sliter de med å forklare årsaken til oppbremsingen.

– Vi vet ikke med sikkerhet. Våre analyser har vist at områder med befolkningsvekst og spredt bedriftsstruktur opplever sterkere vekst enn andre storbyområder. Men det trengs mer forskning, sier Litan.

Mindre risikovillige

På overordnet nivå peker ekspertene på flere faktorer. Tilgangen på kapital har vært vanskelig etter finanskrisen. Sparepenger og annen egenkapital gikk attpåtil tapt for mange potensielle gründere.

Mange unge valgte dessuten å gå tilbake til skolebenken på grunn av det dystre utsiktene i jobbmarkedet. Det har ført til at studielånene har skutt i været. Fjorårets avgangselever var de mest forgjeldede i USAs historie.

Befolkningsveksten er lav, og den store etterkrigsgenerasjonen er i ferd med å pensjonere seg. Det påvirker statistikken.

– Siden finanskrisen har risikolysten sunket blant unge mennesker. Den gode nyheten er at dette vil snu når økonomien blir bedre. Den andre gode nyheten er at folk i slutten av 30-årene og begynnelsen av 40-årene er mer suksessfulle gründere enn folk i begynnelsen 20-årene. Så om et drøyt tiår ser det ikke så verst ut, sier Litan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen