De neste månedene vil verden markere 70-årsjubileet for slutten av Andre verdenskrig.

Mens Tyskland nesten umiddelbart begynte prosessen med å normalisere forholdet til de tidligere okkuperte landene, er mange asiatiske land ikke fornøyd med innsatsen Japan og politikerne har gjort siden 1945.

Ønsker normalisering

De siste tre årene har Kina, Japan og Sør-Korea fått nye statsledere. De har kun møttes under store og viktige toppmøter hvor de har vært forpliktet til å stille – senest under Apec-møtet i Kina november ifjor.

Ifjor høst ble Kinas president Xi Jinping overtalt til å møte Japans statsminister Shinzo Abe. Det ble en pinlig sammenkomst foran kameraene. Det var tydelig at ingen av de to ønsket å møte motparten. Abe har ikke møtt sin sørkoreanske kollega.

Møtet i november var starten på forhandlinger i kulissene. Det har pågått hektisk møteaktivitet de siste månedene mellom de tre landene. USA har presset sine to viktigste allierte i Asia – Sør-Korea og Japan – til å normalisere forholdet.

Kina ønsker at Japan benytter 70-årsmarkeringen på slutten av Andre verdenskrig til å komme med en klar unnskyldning og at denne vil være tydelig nok til at Asia endelig kan legge andre verdenskrig bak seg.

– De japanske lederne bør spørre seg selv: «hva har de gjort». Verden vil selvfølgelig trekke sine egne konklusjoner. 70 år etter slutten på andre verdenskrig bør ikke Japan enten fortsette å bære byrden av sin historie eller foreta et rent brudd med fortidens aggresjon. Valget er Japans, sa Kinas utenriksminister Wang Yi før helgens møter med sørkoreanske og japanske kolleger.

Dagsaktuelle konflikter

De tre utenriksministrene har lagt grunnlaget for et toppmøte mellom Kinas president Xi Jinping, Sør-Koreas president Park Geun-hye og Japans statsminister Shinzo Abe. Dette skal finne sted før sommeren.

Kinas president Xi Jinping. Foto: AP/NTB Scanpix
Kinas president Xi Jinping. Foto: AP/NTB Scanpix (Foto: Ap)
«Med bakgrunn av hva vi har oppnådd på disse møtene har de tre utenriksministrene bestemt at de skal fortsette arbeidet med å få til et toppmøte så snart det er mulig», heter det i en felles uttalelse.

Japans statsminister Shinzo Abe. Foto: Reuters/NTB Scanpix
Japans statsminister Shinzo Abe. Foto: Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)
Kinas utenriksminister gjentok at Japan må gjøre mer for å beklage krigsforbrytelsene som ble foretatt under andre verdenskrig.

– Krigen har vært over i 70 år, men problemene med historien er et dagsaktuelt tema – det er ikke noe som tilhører fortiden, sa Wang under en pressekonferanse.

Statsminister Abe vil komme med en offisiell uttalelse på vegne av Japan før markeringen av slutten av andre verdenskrig finner sted i august. Kina har bedt om å få se denne uttalelsen før den blir offentliggjort. Det har Japan sagt nei til.

Felles fremtid

Sør-Koreas president Park Geun-hye. Foto: Reuters/NTB Scanpix
Sør-Koreas president Park Geun-hye. Foto: Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)
– Denne regjeringen respekterer tidligere regjeringers posisjoner på den historiske oppfattelsen, sa den japanske toppdiplomaten Fumio Kishida.

I en felles uttalelse lover de tre landene å «jobbe sammen for å akseptere historien og forflytte oss sammen inn i fremtiden».

– Forholdet mellom Kina og Japan står foran en viktig prøve, men dette er også en mulighet for begge land, sa Kinas statsminister Li Keqiang i forrige uke.

Til tross for de politiske konfliktene mellom de tre landene er det høy aktivitet i det økonomiske samarbeidet. I januar fikk over 250.000 kinesere turistvisum til Japan – 70 prosent flere enn for ett år siden.

Tettere forbindelser

I Kina pågår det overraskende åpne diskusjoner på sosiale medier om hvordan forholdet til Japan skal være. Japanske selskaper har vært utsatt for boikott­aksjoner – senest høsten 2012 da salget av japanske bilmerker stupte.

«Det er vanskelig å splitte kinesiske og japanske interesser, om det er kulturelt, tradisjonelt eller økonomisk. Det er heller ingen enkel jobb å forstå hverandre og oppnå politisk tillit. Det er kun realisme, og noe Kina og Japan må innse», skriver «Binhaixuyu» på det kinesiske nettstedet Weibo.

Kina er Sør-Koreas største handelspartner og står for over en femtedel av den samlede handelen. Det er inngått en handels­avtale som skal fjerne tariffene på over 90 prosent av alle produkter. Japan er Sør-Koreas tredje største handelspartner – bak USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen