Bolig- og einendomsmarkedet i London er brennhett. I eksklusive områder som Mayfair, Knightsbridge, Kensington, Chelsea og Holland Park må kjøperne i snitt ut med 1,6 millioner pund (18,7 millioner kroner) for å sikre seg en leilighet. Rike russere og velstående kinesere bidrar tungt til at eiendomsprisene går til værs i London.

Også prisene på forretningseiendommer er rekordhøye. Kontorleien i sentrale London ventes å stige med 17 prosent i år, som vil være den største oppgangen siden 2000. Ifjor steg prisen på kontorer i Citi of London med 16 prosent til 185.000 kroner per kvadratmeter.

Her bidrar vårt eget oljefond til å holde temperaturen oppe. I januar betalte oljefondet for eksempel 2,2 milliarder kroner for Queensberry House, eiendommen der de selv har kontor, i sentrum av London. Ifjor kjøpte oljefondet andeler i blant annet ikoniske Regent Street for over ti milliarder kroner.

Nå frykter imidlertid flere at noen av verdens rikeste kan bli skremt vekk fra den britiske hovedstaden, skriver finans.dk.

Utlendingene dominerer

Eiendomsprisene i det sentrale London vil sannsynligvis bli rammet hvis velgerne gir statsminister David Cameron sjansen til å holde folkeavstemming om EU-medlemskapet når britene går til valgurnene den 7. mai, skriver Bloomberg News.

Ifjor sto utenlandske kjøpere for 75 prosent av de 19,4 milliarder pund (cirka 225 milliarder kroner) som det ble handlet eiendommer for i det sentrale London. De vil, ifølge Joe Valente fra JPMorgan Asset Management, trolig holde igjen investeringene frem til en avstemming om EU-medlemsskapet.

Skulle Storbritannia gå ut av EU vil mer enn 60 prosent av eiendomsinvestorene som CBRE Group har snakket med være tilbøyelige til å investere mindre i landet.

- Marerittscenariet er hvis de utenlanske kjøperne plutselig tenker «la oss holde oss vekk i seks til 12 måneder». Det uunngåelige resultatet er da at prisene vil falle da en viktig del av kapitalen ikke er der lenger, sier Valente til  Bloomberg News.

 

Les også: Her vokser boligprisene raskest

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.