Jianjun Qiao hadde ansvar for de strategiske kornreservene i Henan-provinsen i Kina fra slutten av 1990-tallet frem til 2011. Da forlot han Kina og flyttet til USA, hvor familien hadde slått seg ned ti år tidligere.

Kina og USA mistenker ham for å ha forfalsket fakturaer, mottatt bestikkelser og utført hvitvasking av beløp på flere titall millioner kroner.

Hvitvasking og svindel

Forrige uke ble Jianjun Qiaos ekskone arrestert av amerikansk politi – mistenkt for hvitvasking av penger og å ha oppgitt feil informasjon på en immigrasjonssøknad og hvor opphavet til familieformuen kom fra.

Hun kjøpte et hus ved Seattle med penger overført fra Kina i 2004.

– Det er sannsynlig at hun kan bli utlevert til Kina, sa politiadvokat Ronald Cheng på en pressekonferanse i forrige uke.

Det er eksmannen Jianjun Qiao amerikansk og kinesisk politi jakter på. Han har ikke vært å oppspore i USA etter han ble skilt fra sin kone. Han skal ha ført ut millionbeløp fra Kina da han hadde ansvar for å bygge opp kornreserver.

Det er sjelden at kinesere som er etterlyst og dømt for økonomisk kriminalitet i hjemlandet utleveres fra USA.

– Fra kinesisk side kaller de dette «korrupte tjenestemenn». Fra vår side er det et korrupsjonselement, men det involverer også hvitvasking av penger og immigrasjonssvindel, sier Cheng til Wall Street Journal.

Over 100 tjenestemenn ble etterforsket for korrupsjon etter at Jianjun Qiao forlot Kina i 2011, ifølge Outlook Weekly. Én ble dømt til livsvarig fengsel.

Forlanger utleveringer

Ifølge kinesiske myndigheter er det over 150 «korrupte flyktninger» i USA som har forsynt seg med «mange milliarder dollar». Kina har oversendt en «prioritert liste» med navn og tiltale på disse til USA og bedt om en snarlig utlevering til Kina, ifølge China Daily.

– Det er vanskelig å få amerikanerne til å forstå. Det er amerikanske fordommer mot det kinesiske rettssystemet og de tar feil ved å tro at vi vil igangsette urettferdig rettsforfølgelse av mistenkte, sier direktør Liu Dong i hva som tilsvarer en kinesisk variant av Økokrim til avisen.

Kina lanserte ifjor et koordinert forsøk med kampanjen «Revejakten», hvor målet er å identifisere korrupte kinesere som har slått seg ned i utlandet og prøve å få disse tilbakesendt til Kina – med pengene. I løpet av

Ifjor ble rundt 500 kinesere på rømmen sendt tilbake til Kina, og det ble gjort beslag på rundt fire milliarder kroner fra eiendomsinvesteringer og utenlandske bankkonti.

Les også

Vil lage ferjegigant

Hyttekommune fjerner boplikten

Sjekk hvor mye din bolig kan stige i verdi

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.