Saudi-Arabia selv opplyser at over ti land, deriblant fem Golfstater, har sluttet seg til koalisjonen, som skal hindre at Houthi-bevegelsen overtar makten i hele Jemen.

USA ga på forhånd grønt lys til militæraksjonen og hjelper til med etterretning og logistikk. Også britene har erklært sin støtte, men deltar ikke selv. Det gjør imidlertid både Egypt og Sudan og en rekke andre arabiske land.

Operasjonen ble iverksatt natt til torsdag etter at Houthi-militsen rykket sørover mot havnebyen Aden, der president Abd-Rabbu Mansour Hadi har søkt tilflukt.

Militsen kontroller allerede hovedstaden Sana og store områder nord i landet.

Mange jagerfly

Ifølge TV-kanalen Al Arabiya har Saudi-Arabia tatt i bruk 100 jagerfly, 150.000 soldater og et ukjent antall marinefartøy.

De forente arabiske emirater, Qatar, Bahrain, Kuwait, Jordan, Marokko og Sudan har i tillegg bidratt med over 85 jagerfly. Kanalen melder også at både Egypt, Jordan, Sudan og Pakistan er klare til å sende bakkestyrker.

Fire egyptiske marinefartøy krysset torsdag Suez-kanalen og satte kursen mot Jemen for å sikre Adenbukta, opplyser maritime kilder. Skipene var ventet å nå fram til Rødehavet torsdag kveld.

Iran advarer

I Iran, som anklages for å støtte Houthi-militsen, blir militæroperasjonen kraftig kritisert.

– De saudiarabiske angrepene bør stanse umiddelbart, de strider imot Jemens suverenitet, sier utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Han befant seg torsdag i Lausanne i Sveits, der han forhandler om landets atomprogram med blant annet USAs utenriksminister John Kerry.

Kerry roste på sin side militæroperasjonen da han torsdag hadde kontakt med utenriksministrene i Saudi-Arabia og andre Golf-land, ifølge en amerikansk tjenestemann.

Flyforbud

Saudi-Arabia har allerede erklært Jemens luftrom som flyforbudssone, og alle de store havnene i landet er stengt.

Natt til torsdag ble den Houthi-kontrollerte flyplassen i Sana bombet. Ifølge øyenvitner ble flere bolighus ved flyplassen rammet. 25 sivile ble drept og 40 såret i bombardementet, opplyser en kilde i det Houthi-kontrollerte helsedepartementet.

Torsdag ble det også meldt at 18 personer er drept i kamper mellom militsstyrker og tilhengere av president Hadi i byen Huta, like ved Aden. Tilhengere av presidenten har dessuten gjenerobret flyplassen i Aden etter harde kamper, opplyser lokale tjenestemenn.

Felles arabisk hær?

Jemen er i helgen ventet å bli det viktigste temaet under toppmøtet i Den arabiske liga i Egypt. Ligaen vurderer å danne en felles militær styrke for å hindre at Jemens internasjonalt anerkjente president og hans sunnimuslimske støttespillere i Sør-Jemen blir fordrevet.

Flere sunnimuslimske land ved Persiabukta frykter for større iransk innflytelse i regionen hvis Houthi-militsen overtar makten i hele Jemen. Saudi-Arabia mener det sjiaislamistiske prestestyret i Iran støtter Houthi-militsen. Bevegelsens medlemmer tilhører Zaidi-sekten, som er en sekt med utspring i sjiaislam.

Houthi-bevegelsen tok allerede i september kontroll over deler av hovedstaden.

På nyåret ble president Hadi satt i husarrest, men han greide å flykte til Aden og har der forsøkt å bygge opp en ny maktbase.

Les også:
Analytiker: Tror ikke Iran vil risikere Jemen-krig
Syria: Jemen-operasjon er «ren aggresjon»
Britisk støtte til Jemen-operasjon
- Minst 25 sivile drept i luftangrep i Jemen
Jemen stenger havnene
Advarer mot blodbad i Jemen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.