Sør-Korea har bekreftet at de vil bli medlemmer av den kinesiske utviklingsbanken som er under etablering. Kina ønsker at Asian Infrastructure Investment Bank (AAIB) skal koordinere og finansiere store infrastrukturprosjekter i Asia.

USA og Japan er skeptiske til de kinesiske planene, som de frykter vil gi Kina økt innflytelse i Asia-regionen. USA har betydelig innflytelse over Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet.

Kina har valutareserver på rundt 4000 milliarder dollar. En del av disse vil bli gjort tilgjengelig for bistandsbanken.

Sørkoreanske myndigheter føler at landet ikke har råd til å stå utenfor. Storselskaper som Hyundai Engineering & Construction har i flere tiår bygd moderne motorveier, bruer og annen infrastruktur i fremvoksende markeder over hele verden.

«Vi forventer at AIIB vil gi nye forretningsmuligheter for sørkoreanske bedrifter med kompetanse innenfor anlegg, telekommunikasjon og samferdselssektoren. Initiativer vil skape er stor infrastrukturmarked», skriver det sørkoreanske finansdepartementet i en pressemelding.

Også Australia har indikert de siste par dagene at de er klar til å bli medlemmer, men de ønsker forsikringer fra Kina om at medlemslandene vil ha reell innflytelse.

- Vi er absolutt klar til å bli med i noe som er en genuin multilateral institusjon med et transparent styresett, klart ansvar og hvor viktige beslutning fattes av styret. Dette er grunnleggende viktig for oss, sa statsminister Tony Abbott på en presskonferanse i Canberra denne uken.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kina tar styringen

 
Kina gir milliardlån til infrastruktur i Sørøst-Asia