Ved innseilingen til dypvannshavnen i Phuket ligger luksusferiestedet Sri Panwa. Dette er lekeplassen for verdens jetsettere som ikke ønsker å være en del av masseturismen i det tropiske øyparadiset. Rapartisten Snoop Dogg og stjernekokken Gordon Ramsey er blant stamgjestene på Sri Panwa. Åssiden med luksusvillaer er også utsikten til mannskapet ombord på tråleren «Taishan», fiskepiraten som siden den 6. mars har ligget i arrest her.

Den er en av trålerne som omtales som «The Bandit Six» og som under navnet «Kunlun» har vært jaget av myndigheter og miljøorganisasjoner i måneder. Den er også etterlyst av Interpols etterretningsprosjekt mot fiskerikriminalitet, «Project Scale», som finansieres av Norge og som DN skrev om lørdag.

Mannskapet på rustholken består av en peruansk kaptein, fem spanske offiserer og et mannskap på 29 fra Indonesia. Ingen får forlate skipet.

– Vi foretok en inspeksjon av skipet og det manglet riktige papirer. Vi venter fortsatt på å få bekreftet hvem som er eier og hvilket flagg skipet seiler under. De påstår det er indonesisk, sier marinepolitisjef Phanya Chaichana til DN.

DNs medarbeider forsøkte å komme seg ombord på «Taishan», men ble jaget vekk.

Jaget

I begynnelsen av februar i år ble Interpol-etterlyste «Kunlun» oppdaget ved Storegg-banken i Antarktis og jaget ut av fiskefeltene av miljøorganisasjonen Sea Shepherds kampanjeskip «Sam Simon». Tre uker senere ble den bordet av et australsk marinefartøy vest for Kokosøyene. Australske myndigheter ville samle bevis for at fartøyet bedrev ulovlig fangst av den verdifulle patagonske tannfisken.

I begynnelsen av mars smøg den seg inn i havnen i Phuket, nå under navnet «Taishan», men ble bordet og tatt i arrest av thailandske tollmyndigheter.

Før det ble tatt arrest, hadde skipet vært innom fiskehavnen i Phuket og losset 182 tonn frossenfisk. Ifølge deklarasjonen til fiskemottaket var fangsten havabbor til en verdi av knappe fire millioner kroner. Det viste seg å være patagonsk tannfisk til en verdi av 45 millioner kroner. Nå er det tatt ut tiltale mot den peruanske kapteinen for feil innrapportering av fangst.

Et lokalt selskap som står for formidling og salg av fisken er også tiltalt. Tiltalen er utarbeidet av spesialetterforskere hos det thailandske tollvesenet. Kapteinen risikerer også en tiltale for ulovlig å ha skiftet fartøyets navn og flagg – fra Ekvatorial Guinea til Indonesia.

Den australske kystvakten ombord i båten «Kunlun».
Den australske kystvakten ombord i båten «Kunlun». (Foto: Den australske kystvakten)
 

Ville slippe

I forrige uke gikk det rykter om at «Kunlun» ville seile ut fra Thailand uten å bli straffet, noe som har skjedd med flere av de etterlyste piratfiskerne.

– Det er det som er problemet med illegalt fiske over hele verden. En kombinasjon av bestikkelser, korrupsjon, mangel på lovgivning og stor etterspørsel etter fisk gjør at det illegale fisket fortsetter. Det er ingen unnskyldning for at Australia eller New Zealand ikke beslagla skipet og lasten da de hadde muligheten. Det er ingen unnskyldning for at de ikke jaget «Kunlun» inn i en havn slik som Sea Shepherd nå gjør med «Thunder», sier Paul Watson til DN.

Sea Shepherd-lederen applauderer thailandske myndigheters handlekraft.

Falske dokumenter

– Det er tatt arrest i åtte containere og disse står på havnen i Songkhla, sier marinepolitisjef Phanya Chaichana og henviser til den viktige fiskehavnen 50 mil sørøst for Phuket.

Dette bekreftes av tollmyndighetene i Phuket. Representanter for eierne av «Taishan» har vært i Phuket i håp om å få frigitt skipet, men uten å lykkes.

– Kapteinen er ikke kvalifisert til å ha ansvar for et skip som er på over 300 tonn. «Taishan» er på over det dobbelte. Vi må få beskjed fra utenlandske myndigheter hva de ønsker før skipet får forlate Thailand. Det får ikke seile uten ny kaptein. Dette er også blitt en politisk sak i Bangkok, sier Phanya, med henvisning til sentralmyndighetene i hovedstaden.

DN har vært i kontakt med fiskerimyndigheter i New Zealand og Australia. Begge land bekrefter at de assisterer thailandske myndigheter i etterforskningen av «Kunlun».

– Hva som vil skje med skipet er et spørsmål bare thailandske myndigheter kan besvare. Men New Zealand vil gjøre alt for at skipet aldri vender tilbake til Sørishavet, sier en talsmann for New Zealands utenriksdepartement til DN.

Et marinefartøy fra New Zealand fant «Kunlun» vest for Rosshavet der fartøyet fisket ulovlig i januar i år. Været var for dårlig til at marinesoldatene kunne borde og «Kunlun» slapp unna. Etter episoden pekte Murray McCully, New Zealands utenriksminister, ut det spanske rederiet Vidal Armadores som en av operatørene av det illegale fisket i Sørishavet.

– Vi jobber nå tett med spanske myndigheter, sa utenriksminister Murray McCully i en pressemelding.

Dømt og subsidiert

Tidligere denne måneden raidet spansk politi familierederiet Vidal Armadores kontorer i Nord-Galicia i Spania for å finne dokumenter som kan identifisere eierne av piratskutene, blant dem «Kunlun» og «Thunder». Familienavnet Vidal er nærmest blitt synonymt med piratfiske hos internasjonale organisasjoner som Oceana, Greenpeace og Sea Shepherd. Gjennom årene har en rekke av Vidal-familiens fartøy vært svartelistet av CCAMLR, konvensjonen for bevaring av marine levende ressurser i Antarktis. Selskaper og nøkkelpersoner er dømt i USA, Mosambik og Spania for saker relatert til ulovlig fiske.

Vidal-familiens konglomeratet består i dag av et 20-tall selskaper i Spania, Portugal, Uruguay og Sveits. Vidal-selskapet i Genève opplyser at det eksporterer sjømat fra fjellandet Sveits til morselskapet i Spania. Nylig knyttet Vidal-familien også til seg en profesjonell pengeforvalter i Sveits.

– Dessverre så er det blitt slik at hver gang det er en sak om illegal fisking så relateres den til Vidal Armadores, sa advokat Carlos Perez-Bouzada til britiske The Guardian i januar i år.

Advokaten hevdet at selskapet ikke lenger eier fiskefartøyer og at det, så langt han visste, ikke har noen kobling til fartøyene som er funnet nær Antarktis.

– Jeg kan ikke kommentere dine spørsmål. Jeg har representert dem i flere rettslige prosesser i Spania og andre land tidligere, men det har vært fra sak til sak. Jeg har ikke noe oppdrag for dem nå, sier advokat Perez-Bouzada til DN.

– Jeg vet at de har mottatt mange henvendelser om sine aktiviteter de siste årene og at de er lei av alle påstandene om dem. Det kan være en årsak til at de nå ikke besvarer henvendelser fra mediene, sier han.

I Thailand driver lokalt politi egen etterforskning av «Kunlun» etter at en av de spanske offiserene ble innlagt på sykehus i Phuket by i midten av mars med store skader på begge armer. 57-åringen har nektet å la seg avhøre etter at han ble evakuert fra skipet. Sannsynligvis dreier det seg om et selvmordsforsøk.

– Det er forferdige forhold ombord. Det er skittent, elendige sanitærforhold og dårlig stemning hos mannskapet. De skjønner ikke hvorfor de holdes i arrest, sier en offiser fra marinepolitiet som ledet arrestasjonen av skipet.

Thailandske myndigheter er under kraftig press fra EU og USA om å slå hardt ned på påstander om slavelignende forhold ombord på fiskebåter.

Les hele avisen

Her kaster de kjetting på jegerne
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.