Abbas Araqchi sa søndag at to eller tre temaer gjensto å løse, men han understreket at Iran ikke er villig til å sende sine atomlagre ut av landet, og han insisterte på at alle FNs resolusjoner og sanksjoner blir opphevet, i tillegg til USAs og Europas sanksjoner.

– Å komme fram til en avtale er mulig å gjøre. Det er funnet løsninger på tallrike temaer. Vi jobber med to eller tre temaer. Samtalene er i sin siste fase og er svært vanskelige, sa Araqchi til journalister i Lausanne.

Møtes mandag

Utenriksministrene fra Iran og de seks stormaktene i P5+1-gruppa møtes mandag med forhåpninger om å rydde unna de siste hindrene og bli enig om en foreløpig rammeavtale innen fristen natt til onsdag. En endelig avtale skal etter planen på plass innen 30. juni.

Utenriksministrene fra USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina og Tyskland har som mål at den endelige avtalen skal skjære kraftig ned på Irans kjernefysiske aktivitet i bytte mot at en del av sanksjonene mot landet oppheves.

De vil at Irans kjernefysiske aktivitet skal reduseres så mye, og minst i ti år, til at Irans mulighet til å produsere nok kjernefysisk materiale til én bombe vil ta minst ett år. Til det kreves det hyppige og transparente inspeksjoner av Irans atomanlegg.

Tungt press

En europeisk diplomat sier at de nå legger politisk press på Iran før fristen.

– Alle delene av en mulig avtale er på plass. Det vi nå må gjøre, er å prøve å sette dem sammen slik at alt går opp, sa han.

En annen vestlig diplomat sa søndag at Iran «mer eller mindre» har gått med på å redusere antall sentrifuger til anriking av uran med over to tredeler fra 20.000 til 6.000 og sende mesteparten av sitt lager av kjernefysisk materiale til Russland.

Stormaktene mener at om antall sentrifuger kan kuttes til 6.000, kan avtalen tegnes opp til å gjelde i mindre enn de 15 årene som noen av stormaktene krever.

Fortsatt mye igjen

Men andre kilder sier at det fortsatt forhandles om antall sentrifuger, mens Araqchi benektet at Iran vil sende kjernefysisk materiale til Russland til lagring.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa søndag at det har vært framgang, men også noen tilbakesteg, i løpet av de siste timene.

– Jeg kan ikke utelukke flere kriser i samtalene, sa han til pressen i Lausanne.

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond, som også kom til Lausanne søndag, sa at det ikke er mulig å kompromisse på at en avtale må gjøre det umulig for Iran å utvikle en atombombe på kort tid.

Rasende Israel

Israel reagerer imidlertid med frykt og raseri på signalene om at en avtale kan være innen rekkevidde.

– Denne avtalen som ser ut til å være på vei, oppfyller alt vi frykter, og mere til, sa statsminister Benjamin Netanyahu til sitt kabinett i Jerusalem.

Israel har truet med å angripe Iran militært om ikke en avtale tilfredsstiller israelske krav.

 

Les også: – Foreløpig enighet om sentrale deler av atomavtale

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.