Toppdiplomatenes forhandlingsdelegasjoner har de siste månedene sørget for framgang i forhandlingene, men fortsatt gjenstår noen sentrale hindre for suksess.

Mandag tok utenriksministrene fra Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og USA over i den avgjørende, men også vanskeligste fasen av samtalene på et hotell i sveitsiske Lausanne.

Samtalene skal etter planen munne ut i en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon.

Frist torsdag

Partene har gitt seg selv frist til tirsdag med å utmeisle et politisk rammeverk for en endelig avtale som undertegnes til sommeren. Under innspurten gjenstår flere sentrale stridstemaer.

Iran krever at FN-sanksjonene som lammer landets økonomi, skrotes så snart en avtale trer i kraft. De seks stormaktene ønsker på sin side at både sanksjonene og begrensningene på atomprogrammet skal vare så lenge som mulig, eller i minst ti år, for å sikre at Iran ikke er i stand til å utvikle atomvåpen.

Irans ledere har hele tiden avvist at de har noen planer om å lage noen atombombe. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Advarer mot «ekstremt» utfall i Hellas

90 dagers ubetinget for vinhandler

Advarer mot å kutte i formuesskatten