Tre store hindringer står i veien for en avtale om Irans atomprogram i den intense forhandlingsinnspurten, hevder diplomater i Sveits før partenes tidsfrist løper ut.

Utenriksministrene fra Iran og seks stormakter møttes mandag i den avgjørende, men også vanskeligste fasen av samtalene på et hotell i sveitsiske Lausanne.

Toppdiplomatenes delegasjoner har de siste månedene sørget for framgang i forhandlingene, men fortsatt gjenstår noen sentrale hindre for suksess.

– I morges var det et ekstremt intenst og grundig møte mellom Iran og de seks maktene, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov.

Samtalene skal etter planen munne ut i en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon.

Én time

Møtet mellom utenriksministrene fra Iran, Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og USA varte bare i én time, men det var ventet at ministrene skulle samles igjen senere mandag.

Det blir i så fall uten Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som reiste hjem til Moskva etter først å ha kommet ti minutter for seint til forhandlingsbordet mandag morgen. Lavrov kommer tilbake til Lausanne tirsdag «dersom det blir noe framgang», sier en talsperson.

Stridstema

Partene har gitt seg selv frist til midnatt tirsdag med å utmeisle et politisk rammeverk for en endelig avtale som undertegnes til sommeren. Under innspurten gjenstår tre sentrale stridstemaer.

Det dreier seg om hvor lenge begrensningene på Irans kjernefysiske aktivitet skal vare utover utgangspunktet på ti år, når og hvordan FN-sanksjonene skal oppheves, og hvordan de skal kunne gjeninnføres dersom Iran bryter avtalen.

– Vi får ingen avtale dersom vi ikke finner svar på disse spørsmålene, sier en ikke navngitt vestlig diplomat mandag.

Ja eller nei

Iran krever at FN-sanksjonene som lammer landets økonomi, skrotes så snart en avtale trer i kraft. De seks stormaktene ønsker på sin side at begrensningene på atomprogrammet skal vare så lenge som mulig, eller i over ti år. Samtidig ser de for seg at de fleste sanksjonene oppheves gradvis, mens sanksjoner rettet mot såkalt atomrelatert teknologi, består for å sikre at Iran ikke er i stand til å utvikle atomvåpen.

– Følelsen nå er at dersom noe skal skje, så er det nå brikkene må falle på plass. På et tidspunkt må du enten si ja eller nei, sier nyhetsbyrået Reuters' diplomatkilde.

Irans ledere har hele tiden avvist at de har noen planer om å lage noen atombombe. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

TV 2 avviser X Games-krav fra Skiforbundet

Ordrebok reduseres med 160 millioner dollar

Slik skal nordmenn lokkes til å fly First Class
00:00
Publisert: