Den japanske regjeringen er under press fra storselskaper om å bli medlem i den nye asiatiske bistandsbanken Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Fristen for å bli med i oppstarten går ut i kveld og over 30 land har allerede takket ja.

«Når folk vil prøve å tidfeste begynnelsen på en ny verdensorden bør de se mot mars 2015», skriver politisk kommentator Teymoor Nabili hos The Signal Asia.

Ifølge Japans Kina-ambassadør vil Japan bli medlem før juni.

- Næringslivet våknet opp sent, men de har kjørt en stor kampanje for AIIB og det virker som om den har vært effektiv, sier ambassadør Masato Kitera til Financial Times.

Hvis Japan blir medlem i den kinesiskstyrte bistandsbanken vil USA være den eneste økonomiske stormakten som blir stående utenfor. Storbritannia, Frankrike, Tyskland, India, Brasil og Australia har alle sagt ja de siste dagene.

- Kina ønsker å skape sine egne «barn»

Kina har stilt med startkapital på 50 milliarder dollar og står klar med langt større beløp. Dette er penger som skal gå til store infrastrukturprosjekter i Asia. Kina har valutareserver på rundt 4000 milliarder dollar.

Det kinesiske målet er å knytte hele regionen tettere sammen – med Kina i førersetet.

- Kina prøver å bruke sine økonomiske muskler. Dette er på en måte et tilsvar på Bretton Woods-institusjoner som Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken. Disse blir sett på som amerikanske og europeiske barn. Kina ønsker å skape sine egne, sier direktør Fariborz Moshirian hos The University of New South Wales’ Institute of Global Finance til News.com.au.

De Forente Nasjoners monetære og finansielle konferanse, omtalt som Bretton Woods-konferansen, var en samling av 730 delegater fra alle de 44 allierte stater i Bretton Woods i New Hampshire i USA. Det ble bestemt hvordan den internasjonale monetære og finansielle orden skulle reguleres etter Annen Verdenskrig var avsluttet.

 

Les også: Norge vil delta i den asiatiske investeringsbanken
 

Flere land slår følge med Kina

Kina tar styringen  


- Europa er verdens største halerisiko  

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.