Mange japanske sparere stoler ikke på bankene og ser ingen grunn til å plassere penger i banken med svært lav rente. Pengene samler støv i kjøkkenskap og under madrassene.

Den japanske regjeringen har prøvd å oppfordre husholdninger om å sette sparepengene enten i banken eller investere i aksjer eller obligasjoner. Til tross for mer enn en fordobling av nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen velger mange å ha kontantreserver i bakhånd.

«Galskap»

Ifølge Japans finansminister Taro Aso har landets husholdninger plassert 800000 milliarder yen (60000 mrd. kroner) plassert i bankkontoer hvor innskuddsrenten er på under 0,05 prosent – lavere enn inflasjonen.

Det meste av disse pengene står ikke på sparekontoer, men på brukskontoer. For de som forplikter seg til å plassere penger på en sparekonto i ti år kan regne med å få en rente på rundt 0,1 prosent hos Mizuho Bank.

Med et innskudd på 100.000 kroner vil dette gi en hundrelapp i året i rente.

- Det er galskap. Dette er penger som finansinstitusjoner burde få tilgang til for å finansiere nye industri- og næringslivsprosjekter, sa Aso til avisen Sankei i fjor.

Isberget som ikke smelter

Meglerhuset Mizuho Securities anslår at rundt 36000 milliarder yen (vel 2500 mrd. kroner) ligger skjult i japanske hjem.

- Disse pengene har ligget der så lenge at det er vanskelig å si hva som vil få folk til å begynne å bruke de, sier sjefmarkedsøkonom Yasunori Ueno til CNBC.

Økonomer peker på over 20 år med deflasjon som en årsak som delvis forklarer hvorfor mange foretrekker å ha penger liggende hjemme.

- Dette er som et isberg som ikke vil smelte. Pengene er der bare, fryst og uten å være i omløp. Under deflasjon er «cash king», sier sjeføkonom Hideo Kumano hos Dai-ichi Life Research Institute (DLRI) til CNBC.

Nye kinesiske utfordringer

Aktiviteten i den kinesiske industrien er fortsatt svak. Til tross for lavere kostnader faller marginene og ansatte sparkes. Det forventes nye tiltakspakker om kort tid.

Andre kvartal har startet med nye økonomiske rapporter og statistikker fra Kina og Japan – Asias to største økonomier. I begge landene forsøker myndighetene å gjøre sitt beste for å opprettholde aktiviteten. Det er en vanskelig jobb. Alt er i endring.

Den offisielle og private innkjøpssjefsindeksen foretatt overfor kinesiske industriselskaper i løpet av mars bekrefter at den kinesiske økonomien står foran store utfordringer.

HSBC-målingen er på 49,6 og den offisielle PMI-indeksen ligger like over på 50,1 – svakt bedre enn i februar. En måling på over 50 indikerer at det er en høyere aktivitet.

Forskjellene mellom de to skyldes at HSBC-indeksen har en overvekt av små- og mellomstore selskaper og den offisielle indeksen retter seg mot storselskapene – i hovedsak statsselskaper med gode kontakter.

- Etterspørselen på de utenlandske markedene er fortsatt svak så produksjonsselskapene presses, sier senioranalytiker Zhao Qinghe i en statlig tenketank til Reuters.

HSBC-indeksen er svakt bedre enn den foreløpige målingen som kom for et par uker siden.

Marginene skvises

HSBC-målingen, som utføres i samarbeid med Markit, består av en rekke delmålinger som historisk sett har gitt investorer og analytikere et bedre oversiktsbilde med ordreinngang og sysselsetting.

- Det er svakere markedsforhold. Dette gjør at selskaper strammer inn og vi ser en fortsatt svekkelse på arbeidsmarkedet. Reduksjonen av antall ansatte er den største siden i fjor sommer, sier Kina-økonom Annabel Fiddes hos Markit i en kommentar.

Inntaksprisene har falt for kinesiske industriselskaper med lavere energi- og råvarepriser.

- Til tross for et fortsatt fall i kostnadene overføres disse besparelsene til kundene i håp om å sikre seg nye ordrer, sier Fiddes.

Den kinesiske sentralbanksjefen advarte under en konferanse tidligere denne uken om at den økonomiske veksten har "falt for raskt". Zhou Xiaochian var spesielt opptatt av fallet i prisene og utelukket ikke at Kina kan havne i en deflasjon - tilsvarende marerittet Japan prøver å komme seg ut av etter nesten 25 år.

Ny pessimisme i Japan

For første gang på to år planlegger japanske selskaper å redusere kapitalinvesteringer, viser den siste Tankan-rapporten. Dette skjer til tross for at regjeringen og sentralbanken gjør hva de kan for å holde den økonomiske aktiviteten oppe.

Tankan-undersøkelsen tar pulsen på over 10000 japanske selskaper fire ganger i året. Nå ligger det an til at private kapitalinvesteringer vil falle med 1,2 prosent. Dette er dramatisk da den siste undersøkelsen i desember lå an til en vekst på 8,7 prosent.

«Industribedriftenes sentiment viser ikke en bedring til tross for en et fortsatt fall i oljeprisen og en svak yenkurs», skriver Credit Suisse i en rapport.

Capital Economics spår at den japanske økonomien fikk en vekst på kun 0,2 prosent i første kvartal.

- Vi har allerede fått masse statistikker fra de første månedene og disse bekrefter at den økonomiske aktiviteten forble svak i siste kvartal, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene åpner første kvartal med en blandet utvikling. Investorer venter på kvartalsstatistikkene, men foreløpige rapporter og statistikker fra de to største økonomiene tyder på en svak vekst for store deler av Asia.

Det ventes nye lettelser fra Kina i andre kvartal.

- Myndighetene er litt bekymret for den raske oppgangen på aksjemarkedene, men øverst på agendaen står en stabilisering av økonomien. Det er uunngåelig; det vil komme nye lettelser. Børsrallyet skyldes delvis forventninger om slike lettelser, sier sjeføkonom Zhang Zhiwei hos Deutsche Bank i Asia til CNBC «Squawk Box».

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no

Les også: Asia i dag: Når dårlige nyheter blir gode